Izvještaj

Kritike revizora zbog javnih nabavki u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 17.08.2024. 19:23

Javne nabavke za izgradnju Centralnog spomenika poginulim borcima Republike Srpske nisu se sprovodile po zakonu. To su utvrdili revizori, koji su naglasili da je gradonačelnik Banjaluke izdao naredbu za plan javnih nabavki doslovno bez ijedne marke.

Po zakonu je morao da ima obezbijeđen izvor iz kojeg će sve to da plati.

"Planom javnih nabavki planirano je finansiranje radova na izgradnji centralnog spomenika poginulim borcima iz eksternih izvora. Pomenuta nabavka provedena je na osnovu Naredbe gradonačelnika od 19.05.2023. godine, a za istu nije obezbijeđen izvor finansiranja, što nije u skladu sa članom 17. i 18. stav 1) tačka d) Zakona o javnim nabavkama", navodi se u revizorskom izvještaju.

Izgradnja spomenika nije bila upitna ni za gradsku skupštinsku većinu, ali su upozoravali na poštovanje procedura. Na ovako važan projekat, kažu, bačena je sijenka. Stanivuković je, kaže prvi čovjek gradske Skupštine Ljubo Ninković, samo skupljao političke poene.

"Hvala predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i hvala premijeru Radovanu Viškoviću što su priskočili u pomoć i što nisu dozvolili da se ovaj projekat ugasi, ili ne daj Bože uopšte ne izgradi. Znači nije imao nijednu marku, a zbog političkih poena krenuo je u priču da će izgraditi spomenik poslije 30 godina, da je on to uradio. To su užasne stvari, to je samo jedna javna nabavka koju su konstatovali revizori", ističe Ninković.

O  drugim javnim nabavkama tek će biti riječi. Banjaluka je dobila i negativno mišljenje revizora za finansijski izvještaj od prošle godine. Utvrdili su da nije prikazan tačan budžetski deficit. To znači da su dobili lažan finansijski izvještaj. Kako i zašto, od gradonačelnika nismo saznali, jer na naš poziv nije odgovorio.  

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: