Потражње има

Кирије за станове у Бањалуци отишле у небеса

  • Извор: Независне
  • 11.09.2024. 12:03

Нова академска година само што није почела, а с јесени у универзитетским градовима као што је Бањалука студенти траже свој нови дом. Потражње за становима у највећем граду Српске не мањка, иако су цијене најма за студентске новчанике изразито велике.

Гарсоњере или једнособни станови, и то најчешће у Борику, на Ади или у подножју Старчевице су најтраженији, а за њих студенти морају издвојити од 400 КМ па навише.

Према ријечима Драгана Милановића, директора Агенције "Ремаx" Бањалука, станова за изнајмљивање у Бањалуци има, јер је посљедњих година у овом граду градња интензивна, а у свакој згради се могу наћи станови који су купљени управо како би се издавали.

"Цијене најмова су расле. Ово је период када има највише потражње за најмом станова јер почиње академска година. Из искуства знам да ако узимају сами стан - студенти бирају мање станове, а ако их узима више - онда узимају веће станове. Што се тиче цијена, нема испод 400 КМ", истиче Милановић и додаје да гарсоњера кошта и 450 КМ, а цијене обично не укључују режије.

Пријети нови колапс: Обуставе саобраћаја у центру Бањалуке

Пријети нови колапс: Обуставе саобраћаја у центру Бањалуке

И Александар В., власник Агенције за некретнине "Цондо" из Бањалуке, у разговору за "Независне новине" истиче да је велика потражња за становима још од краја августа, али и да су они, који су стан тражили у јулу, најбоље прошли.

"Студенти углавном сада траже станове, али мало су и закаснили јер све што је било како треба отишло је још у јулу и почетком августа", каже Александар и додаје да су у том периоду имали у понуди станове у Борику иза "Ауди салона" и у подножју Старчевице по цијени од 500 КМ.

Када је ријеч о локацијама, студентима су најинтересантнији Ада, подножје Старчевице, као и станови у близини Правног и Економског факултета. Међутим, тренутно ова агенција, према Александровим ријечима, нема ништа што би одговарало студентима.

"На примјер, у Борику имамо стан од 700 КМ плус режије. Данас је било пар позива и никоме то није одговарало. Студенти траже до 550 или 600 КМ, ако су два студента, па дијеле", каже он за "Независне новине".

Манојло Поповић, директор Агенције "Сензор некретнине" из Бањалуке, истиче да потражње за становима има. Како каже, студенти зову, а ових дана потражња је интензивна.

Хит снимак из Грчке: ''Платио сам, има да се купам''

Хит снимак из Грчке: ''Платио сам, има да се купам''

Цијене су различите, а много ставки утиче на мјесечни најам… Локација, опремљеност стана и број квадрата само су неке од њих.

"Цијене се крећу од 300 КМ па навише. Испод 300 КМ нема ништа. Имате и од 1.000 КМ па њих двојица или тројица дијеле трошкове", прича Поповић и додаје да станове често издају наши људи из дијаспоре који су купили некретнине, а у њима не живе.

Из једне бањалучке агенције истакли су да, иако им се јављају, за студенте ријетко имају станове. Разлог је једноставан: студенти траже станове до 500 КМ кирије, а најјефтинији стан који тренутно има ова агенција у понуди кошта 650 КМ на мјесечном нивоу.

Током протеклих мјесеци стан је тражила и Теодора Р., будућа студенткиња, која ће своје студентске дане проводити са цимерком па ће јој дијељење кирије олакшати ситуацију.

"Цијене су изразито високе, посебно за нас студенте, али сам барем имала срећу да нађем за пристојан новац фино уређен стан. Било ми је битно да је близу факултета и успјела сам пронаћи баш такав стан. Наравно, када сам договарала најам стана одмах ми је речено да у цијену не улазе режије и да се то плаћа одвојено", каже она за "Независне".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.