Стручњак из области безбједности саобраћаја

Јаћимовић за АТВ: У Бањалуци урађен милиметар од саобраћајне револуције

  • Извор: АТВ
  • 17.09.2024. 18:00

Миленко Јаћимовић, стручњак из области безбједности саобраћаја, рекао је за АТВ да је у Бањалуци урађен милиметар саобраћајне револуције, ако се узме у обзир да је у овом граду око 5.000 километара саобраћајница.

Он је за АТВ рекао да је садашња администрација преспавала четири претходне  године, а у том периоду Бањалука је нарасла за нових 10.000 моторних возила и сада има око 90.000 регистрованих путничких возила. То све стара огромне проблеме када је у питању саобраћајна инфраструктура и требало је сваке године радити на одређеним рјешењима и на појединим микро-локацијама, које ће значајно смањити загушење у саобраћају, навео је Јаћимовић.

„Ако кажете да је нешто револуција, у конкретном случају саобраћајна револуција, то је нека суштинска и корјенита промјена у друштву, или граду и слично. Ако знамо да је у Бањалуци негдје око 5.000 километара саобраћајница а вршите корекцију саобраћаја на само двије саобраћајнице у неких 900 до 1.000 метара, онда можемо рећи да је то милиметар од неке револуције саобраћаја“, рекао је он.

Опасност за возаче: Незавршени пројекти стварају саобраћајни колапс

Опасност за возаче: Незавршени пројекти стварају саобраћајни колапс

Рекао је да се слободно може рећи и да су претходне администрације асфалтирале 1.000 километара градског саобраћаја. Више бисмо за тај дио рада могли рећи да је саобраћајна револуција, него за неких 900 метара, изјавио је Јаћимовић.

Посебно је истакао катастрофално стање знакова на коловозу и саобраћајне сигнализације и у Улици краља Петар Првог Карађорђевића али и у Видовданској улици, што је, каже Јаћимовић, додатно збунило чак и најискусније возаче.

„Наравно, све те гужве су се пренијеле на Улицу Јована Дучића, Вука Караџића и наравно да је дошло до значајног хаоса у саобраћају“, истакао је Јаћимовић.

Јаћимовић је рекао да је кружни ток на Булевару цара Душана, према новом регулационом плану на којем је и он радио, био предвиђен као један модеран кружни ток, ротор кружни ток који би пет пута убрзао саобраћај. Неко је тај кружни ток потпуно обрисао и трансформисао саобраћај око једног правоугаоника.

„Ја, са стручне стране, не могу да кажем да је то кружни ток кад је то правоугаоник. Ту имамо 32 конфликтне тачке на садашњем рјешењу, претходно рјешење је било условљено израдом и завршетком моста у Доцу да са сав таје саобраћај са  Булевара одведе према Старчевици. Тако да, ако гледамо са стручне стране, то је тотално промашено, новац је отишао на неке споредне ствари, хтјело се више добити на некој реклами него на суштини“, сматра Јаћимовић.

Понедјељак и киша довољни за нови саобраћајни колапс у Бањалуци

Понедјељак и киша довољни за нови саобраћајни колапс у Бањалуци

Ако говоримо језиком струке, ово рјешење не би било ни изграђено, додао је Јаћимовић и појаснио да је основ за добијање грађевинске дозволе је регулациони план.

„Ми имамо регулациони план који је усвојила администрација и градска Скупштина када сам ја био одборник. Ако кажем да је рјешење модеран кружни ток, значи да све грађевинске дозволе, сва та рјешења и сви пројекти нису легални“, изјавио је Јаћимовић за АТВ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:40 Авионџије (12+)

    '''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм