Одбор за заштиту парка "Купусиште"

Инсталације у парку ''Купусиште'' нису безбједне, отварање имало маркетиншку сврху

  • Извор: АТВ
  • 01.10.2024. 16:52

Инсталације у бањалучком парку Купусиште, односно „Ћириличном парку“, нису безбједне и представљају опасност за здравље дјеце, саопштено је данас из Одбора за заштиту парка „Купусиште“, одакле истичу да су огорчени понашањем градске власти која је игнорисала бројне примједбе грађана.

Након јучерашњег „отварања“ већ постојећег парка Купусиште, чланови Одбора наводе да су огорчени што су градске власти биле одлучне у намјери да игноришу бројне примједбе грађана на концепт, локацију и идејно рјешење новог уређења Купусишта.

„Подсјећамо јавност да су јучерашњем догађају претходиле бројна обраћања Градској управи од самог почетка спомињања ''изградње' ћириличног парка гдје је тражена на увид документација, примједбе Савјета МЗ Центар 1 у вези са намјераваним радовима, јавна расправа о регулационом плану 19.08. гдје су учесници изнијели  примједбе на концепт уређења, протест грађана који се одржао 22.08., те да је 12.09. Збор грађана МЗ Центар 1 донио одлуке којима је затражено измјештање инсталација на примјеренију локацију и враћање Купусишта у раније стање“, саопштено је из Одбора за заштиту парка „Купусиште“.

Пуповић: Градоначелник је покушао да спријечи мој долазак, желим им да заврше у затвору!

Пуповић: Градоначелник је покушао да спријечи мој долазак, желим им да заврше у затвору!

Све ово је требало јасно и недвосмислено Градској управи послати поруке о бесмислености овог захвата и незадовољству грађана, кажу у Одбору.

„Напротив, тврдоглаво се инсистирало на уништавању зелене површине и провођењу идеје која је судећи према јучерашњем програму и учесницима имала искључиво маркетиншку сврху, а не стварање истинског споменика  ћирилици. О овоме посебно свједочи чињеница да је јучерашње 'отварање'' било преурањено, јер су радови и даље у току“, додају у саопштењу.

Одбор за заштиту парка „Купусиште“ ће наставити своје активности и инсистирати на спровођењу одлука Збора грађана МЗ Центар 1 од 12.09.2024. године, те поново позивамо инспекцијске органе којима смо се већ обраћали да у оквиру својих надлежности испитају законитост свих изведених грађевинских радова на овој локацији.

Станивуковићево рјешење: Вртић на градилишту и под закупом

Станивуковићево рјешење: Вртић на градилишту и под закупом

„Надамо се да ће се огласити и Министарство просвјете и културе и Савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличног писма којима смо већ указали да овакве инсталација са својим нејасним асоцијацијама нису адекватан начин заштите ћирилице као нематеријалног културног насљеђа“, истакли су из Одбора. 

Посебно указују на чињеницу да наведене инсталације нису безбједне и представљају опасност за здравље дјеце, те додају да чекају предузимање активности од стране надлежне инспекције којој је Омбудсман за дјецу  прослиједио њихову пријаву.

„У међувремену, ради безбједности најмлађих, тражимо од Градске управе да без одлагања јавно објави све атесте  везане за инсталације на ''Купусишту' које свако игралиште мора да има“, закључују у Одбору за заштиту парка „Купусиште“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?