Закон јасан

Градоначелникова обећања о бесплатним плацевима - чиста обмана

  • Извор: АТВ
  • 04.09.2024. 19:20

Градоначелник Бањалуке не може бесплатно да дијели плацеве. Обећања Драшка Станивуковића, кажу у РУГИП-у, значе кршење Закона, јер без одлуке градске скупштине и без накнаде, тако нешто није могуће. Све је, кажу, регулисано Законом о стварним правима по којем се са непокретностима у својини на Републичком и локалном нивоу може располагати само на основу конкурса уз накнаду.

"Прописано је да ради отклањања елементарних непогода и стамбеног збрињавања угроженог становништва и на непокретностима у својини Републике Српске и локалне самоуправе, може се основати право грађења без накнаде. А ставом два истог закона може се основати право грађења у циљу рјешавања стамбеног питања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. То значи да ниједним законом није прописано да непокретности у својини локалне заједнице могу отуђити односно преносити без одлуке скупштине локалне самоуправе у својину на друга лица и без накнаде", рекао је Дејан Ђукановић, помоћник директора за послове надзора у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Да је тако потврђује и Правобранилаштво Српске. Градоначелник их кажу и није питао за мишљење. Станивуковићева обећања о бесплатним плацевима за младе брачне парове, чиста су обмана без одлуке градске скупштине. 

"Свако другачије поступање представља кршење Закона и довођење у заблуду грађана да се плацеви могу додјељивати без накнаде", саопштено је из Правобранилаштва Републике Српске.

Ради се о политичкој манипулацији, каже министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ. Срђан Амиџић каже да је у овом случају немогуће сачинити нотарски уговор. 

"Гарантујем да нећу добити ниједан уговор до избора, када сам и рекао, 6. октобра ни након тога. Зато што то није могуће. Суштина је да пробудите код људи наду, узмете им бројеве телефона, прозовете их прије избора и кажете гласајте за ту и ту опцију, вјерујући да ће они из те наде рећи хајде да за сваки случај гласам за ту опцију. То је класична политичка превара и манипулација", рекао је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Градоначелник игнорише упозорења надлежних и наставља по свом. Тврди да има и нотаре, мада је тешко повјеровати да би иједан од њих пристао да крши законе Републике Српске.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)