Zakon jasan

Gradonačelnikova obećanja o besplatnim placevima - čista obmana

  • Izvor: ATV
  • 04.09.2024. 19:20

Gradonačelnik Banjaluke ne može besplatno da dijeli placeve. Obećanja Draška Stanivukovića, kažu u RUGIP-u, znače kršenje Zakona, jer bez odluke gradske skupštine i bez naknade, tako nešto nije moguće. Sve je, kažu, regulisano Zakonom o stvarnim pravima po kojem se sa nepokretnostima u svojini na Republičkom i lokalnom nivou može raspolagati samo na osnovu konkursa uz naknadu.

"Propisano je da radi otklanjanja elementarnih nepogoda i stambenog zbrinjavanja ugroženog stanovništva i na nepokretnostima u svojini Republike Srpske i lokalne samouprave, može se osnovati pravo građenja bez naknade. A stavom dva istog zakona može se osnovati pravo građenja u cilju rješavanja stambenog pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. To znači da nijednim zakonom nije propisano da nepokretnosti u svojini lokalne zajednice mogu otuđiti odnosno prenositi bez odluke skupštine lokalne samouprave u svojinu na druga lica i bez naknade", rekao je Dejan Đukanović, pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Da je tako potvrđuje i Pravobranilaštvo Srpske. Gradonačelnik ih kažu i nije pitao za mišljenje. Stanivukovićeva obećanja o besplatnim placevima za mlade bračne parove, čista su obmana bez odluke gradske skupštine. 

"Svako drugačije postupanje predstavlja kršenje Zakona i dovođenje u zabludu građana da se placevi mogu dodjeljivati bez naknade", saopšteno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

Radi se o političkoj manipulaciji, kaže ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH. Srđan Amidžić kaže da je u ovom slučaju nemoguće sačiniti notarski ugovor. 

"Garantujem da neću dobiti nijedan ugovor do izbora, kada sam i rekao, 6. oktobra ni nakon toga. Zato što to nije moguće. Suština je da probudite kod ljudi nadu, uzmete im brojeve telefona, prozovete ih prije izbora i kažete glasajte za tu i tu opciju, vjerujući da će oni iz te nade reći hajde da za svaki slučaj glasam za tu opciju. To je klasična politička prevara i manipulacija", rekao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH.

Gradonačelnik ignoriše upozorenja nadležnih i nastavlja po svom. Tvrdi da ima i notare, mada je teško povjerovati da bi ijedan od njih pristao da krši zakone Republike Srpske.  

Pratite nas i putem Vibera