Stigla reakcija

"Daun sindrom centar": Slanje komunalne policije na koncert Breskvice nepotreban čin

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2023. 19:46

Banjalučki "Daun sindrom centar" ocijenio je kao nepotreban i neprihvatljiv čin to što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poslao komunalnu policiju na koncert koji su organizovala djeca sa Daunovim sindromom.

Kako je istaknuto u saopštenju, osobe sa Daunovim sindromom imaju pravo na ista iskustva i prilike kao i svi drugi ljudi.

“Bilo je teško gledati strah u njihovim očima kada su vidjeli kako 10 uniformisanih komunalnih policajaca po nalogu gradonačelnika upada u objekat i vrši atak na njih i njihove goste”, saopšteno je iz ove ustanove socijalne zaštite povodom koncerta Anđele Ignjatović u Banjaluci.

Iz “Daun sindrom centra” ističu da je ovo bio događaj posvećen promovisanju inkluzije i razumijevanja, a djeca sa Daunovim sindromom bila su u glavnoj ulozi.

Oni ocjenjuju da je ovakvo ponašanje gradonačelnika neodgovorno, jer je to zapravo bio udarac na najosjetljiviju i najranjiviju populaciju.

“Osjećamo se duboko povrijeđeni i ugroženi kao organizatori ovog događaja i kao cjelokupna zajednica djece sa Daunovim sindromom”, navodi se u saopštenju.

U “Daun sindrom centru” ističu da od funkcionera i političara očekuju da ranjivim grupama poput djece sa Daunovm sindromom daju prilike i da šire lepezu mogućnosti integracije u društvo, a ne da ih uznemiravaju i djeluju prema njima represivno.

“Ova situacija šalje poruku cijelom društvu da se još suočavamo sa predrasudama i diskriminacijom prema onima koji se razlikuju”, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Zoran Jelić.

Iz “Daun sindrom centra” zahvalili su ambasadoru osoba sa Daunovim sindromom Vladi Đajiću koji im je pomogao da organizuju ovaj važan događaj. 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.