Званично представљена

Представљена Фондација Уз шампионе: Циљ изградња дворане и тренининг центра за спортисте са инвалидитетом

 • Извор: АТВ
 • 17.09.2023. 15:31

Спортисти са инвалидитетом заслужују услове за квалитетније бављење спортом и остваривање врхунских резултата.

У Бањалуци је данас званично јавности представљена Фондација Уз шампионе која ће се бавити побољшањем услова за спортисте са инвалидитетом, у склопу чега ће покренути акцију за изградњу спортског центра, односно дворане и пратеће инфраструктуре која ће бити прилагођена спортистима са инвалидитетом.

Осим тога, Фондација Уз шампионе бавиће се сваким могућим видом подршке спортистима и особама са инвалидитетом као и промоцијом вриједности и принципа инклузије и једнакости.  

"Република Српска и Бањалука су у дефициту са инфраструктуром у којој спортисти са инвалидитетом могу квалитетно тренирати. Осим приступачности и услова проблем је генерално доступност спортских дворана и обезбјеђивање термина за све спортисте, а посебно за спортисте са инвалидитетом. Као клубови као спортисти ми сви смо спремни за веће резултате, али сад нам је од суштинске важности један искорак који подразумијева да почнемо да градимо нову инфраструктуру. Имамо јако добре предиспозиције да будемо успјешни на свјетским и олимпијским такмичењима, али нас спутава мањак ресурса", рекао је предсједник Фондације, Огњен Ранисавић - дипл. социјални радник и спортиста.

Фондација такође жели да обезбједи конкренту и директну подршку спортистима у смислу обезбјеђивања потребне опреме. Владо Шврака, кошаркаш у Кошаркашком клубу инвалида "Врбас" из Бањалуке и члан Управног одбора (дипл. професор физичког васпитања) Фондације говорио је о важности оваквог објекта са кошаркаше са инвалидитетом.

"Код нас у граду и околини нема приступачних дворана за спортисте са инвалидитетом. Циљ је да то промијенимо и мислим да то не би било тешко нити технички проблематично. Такав спортски комплекс могли би да користе и валидни спортисти, али био био посебно прилагођен за особе са инвалидитетом. Значај таквог објекта није само технички јер је вријеме да створимо једнакост између валидног и инвалидног спорта. Спортисти инвалиди ништа мање не тренерију и ништа мање се не такмиче од валидних. Позивамо људе који имају слуха да помогну, боже здравља, будућним олимпијцима". 

Дарко Павлић, предсједник Скупштине Параолимпијског комитета БиХ, стонотенисер у Стонотениском клубу инвалида "Врбас" појаснио је значај доступности инфраструктуре за редовне тренинге без којих нема успјеха.

"Ми имамо такмичара, Хариса Еминовића, који је остварио историјски резултат, међу осам најбољих је на свјетској ранг листи. Зашто је ово битно? Зато што у окружењу спортисти попут нас имају инфраструктуру на располагању 24 сата, а ми имамо по сат врмена, два тремина седмично. Нема резултата без тренинга, а нама је то ускраћено. Надам се да ће фондација успјети. Конкретно, нама је потребна мултифункционална дворана која би била доступа 24 сата свим спортистима, а поготово особама са инвалидитетом. Ми каскамо много, а ако желимо врхунске резултате, онда без сале, стручног кадра, тренинга и финансија, то није могуће", рекао је Павловић.

Зоран Самарждић, предсједник Кошаркашког клуба инвалида "Козара" из Градишке такође је подржао Фондацију и постављене циљеве.

"Нама у Градишци недостаје људи, тј. да схвате да тај спорт није само такмичење већ дружење и да појачава самопоуздање, те да се људи осјећају равноправним члановима друштва. Незгодно је што је за овај спорт скупа опрема, а било би добро да имамо један центар у Бањалуци гдје би се сви окупљали", рекао је Самарџић.

Предсједник Фондације Огњен Ранисавић нагласио је да ће, осим иницијативе за изградњу инфраструктуре, радити на заступању спортиста али и побољшању законодавства у овој области.

"Желимо да направимо мјесто на којем ће се развијати спорт и које ће окупљати све људе који се баве спортом и рекреацијом, али и активностима мимо спорта. То би био простор и за школе спорта, кампове, формална и неформална окупљања попут излета, прослава, теам буилдинг-а  . То нам је визија у будућности", рекао је Ранисавић.

Фондација је као први корак званично започела кампању за прикупљање средстава помоћу кутија за донације грађана. Кутије ће бити постављене на што више мјеста широм у БиХ, а овим путем позивамо медије и све остале да препоруче и испромовишу кампању како бисмо дошли до што већег броја људи који су у могућности да  подрже реализацију овог друштвено-одговорног пројекта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.