"Veliki doručak"

Režim ishrane koji daje dobre rezultate

  • Извор: Ljepota&Zdravlje
  • 30.03.2022. 11:41

Ima li "Veliki doručak" dijeta smisla? Ovom nedoumicom bavila se studija Endokrinološkog društva SAD i dala je interesatne rezultate.

Prema studiji koju je sprovelo Endokrinološko društvo SAD “Veliki doručak” dijeta pokazala se efikasnom. Poslije četiri mjeseca režima, ispitanici koji su jeli obilan doručak u prosjeku su izgubili skoro 17 kilograma.

Ipak, najvažnije je da se izgubljeni kilogrami ne vrate. Obilan doručak pokazao se kao dugoročno bolja strategija, jer se topljenje kilograma ispitanika nastavilo. Oni koji su se pridržavali ove navike imali su drastično manje napada gladi i manje izraženu želju za slatkim tokom dijete.

Drugo pravilo kojeg su se pridržavali učesnici studije odnosilo se na unos namirnica bogatih vlaknima. Vlakana ima u žitaricama, povrću, mahunarkama i voću. Redovno unošenje namirnica bogatih vlaknima siguran je put za održanje željene težine, kao i savršen činilac svake dijete s ciljem gubljenja kilograma.

Metabolizam ne radi istim intenzitetom u svakom trenutku, što znači da tokom dana postoji optimalno vrijeme za unos određenih namirnica. Za doručak je najbolje jesti obroke s mnogo proteina, malo masnoće i s ugljenim hidratima.

Tokom dana se možete poigravati ovim odnosom, jer je metabolizam većine ljudi tada spreman i za malo više ugljenih hidrata ili masnoća. Povremeno se možete počastiti omiljenim slatkišem, a ukoliko vježbate, prije same fizičke aktivnosti poželjno je popiti sladak napitak – tako ćete podstaći sagorijevanje kalorija i biti izdržljiviji.

Uveče se preporučuje slabiji unos ugljenih hidrata, srednja količina masti i, opet, dosta proteina. Pored ribe i mesa, preporučuje se da jedete supe, čorbe, salate ili povrće u bilo kom obliku.

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм