"Island of love" na Barbarincu

Hrvati ponovo protiv srpskih pjevača

 • Извор: Б92
 • 26.06.2023. 18:12

Festival "Island of Love" održava se od 12. do 18. jula, na hrvatskom ostrvu Barbarinac u Kaštelanskom zalivu, koje se nalazi na listi preventivno zaštićenih dobara. Na ovom festivalu trebalo je da nastupe i neke od najvećih srpskih zvijezda, poput Jelene Karleuše, Harisa Džinovića, kao i Aca Lukas, međutim, ta odluka "naišla je na nož".

Naime, Domovinski pokret Kaštela oglasio se o ovim izvođačima na Fejsbuku te pozvao gradonačelnika Ivanovića i pitao ga zašto je dozvolio nastup navedenih pjevača, Saopštenje prenosimo u celosti.

“Gradonačelniče Ivanoviću, zašto ste dozvolili nastup Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Ostrvce Barbarinac je arheološko nalazište sa morskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zalivu. Omiljeno je izletište Kaštelana, Vranjičana, Solinjana i Splita. I ovog ljeta postaje mjesto zabave, a "Island of love" na ostrvu Barbarinac godinama je tehno žurka, oaza koja se posjećivala i pamtila po dobroj zabavi. Ove godine "Island of Love" ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Kaštelanski zavičajni pokret smatra da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju i da moramo sačuvati mediteransku i evropsku kulturu kojoj pripadamo”, napisali su na svojoj Fejsbuk stranici iz Zavičajnog pokreta i dodali da su dužni da čuvaju kulturna dobra.

Anastasija Ražnatović se oglasila prvi put poslije tragedije

Anastasija Ražnatović se oglasila prvi put poslije tragedije

Dodaju da pored domaćih, festival posjećuju i brojni domaći i strani turisti. 

“Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a pomenuti izvođači pripadaju drugom identitetu. ‘Prljavo kazalište’ otvara festival i nakon njih tokom jula Kaštelani, Vranjanci, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušaće Karleušu, Lukasa i Džinovića, da li su u tom trenutku bili u Barbarincu ili ne. Muzika se širi zalivom. Mi smo dužni da štitimo kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićeno kulturno dobro, treba da vodi računa o tome koja će se događanja organizovati na ostrvu”, naveli su na njihovoj Fejsbuk stranici.

Ovim povodom se oglasila i Jelena Karleuša, koja je u izjavi za Telegraf rekla:

"Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je riječ o muzici ni kada je riječ o tome šta pripada našem podneblju. Ako im je tehno muzika okej, gdje se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju sa pop muzikom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u evropske standarde koje pominju, tako da se manu lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma", počela je Jelena.

"Ovo je prešlo granice": Karleuša oskudnim izdanjem zapalila mreže - VIDEO

"Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim sa Marsa i sve će biti okej! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvijek je bilo i biće. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svjetsku zvijezdu", poručila je Jelena u izjavi.

Podsjetimo, gradonačelnik Pule Filip Zorić zabranio je nedavno koncert narodne muzike u tom gradu, a to je potom učinio i gradonačelnik Osijeka, budući da je isti trebao da se održi tamo.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić takođe je poručio da najavljeni koncert ipak ne može biti održan, što je dodatno razbjesnilo mnoge.

Na pomenutom koncertu, pored navedenih pjevača, trebalo je da učestvuju i Ana Bekuta, Dragan Kojić Keba, Duško Kuliš i Zorana Mićanović.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.