Bijeljina

Počinju radovi na izgradnji Drinskog nasipa

  • Izvor: ATV
  • 22.05.2022.18:38

Petar Dragojlović iz Amajlija kod Bijeljine dobro se sjeća posljednjih poplava. Voda u kući, njive pod vodom. Kaže, ne ponovilo se.

"Bila je u kući, njive poplavljeno sve bilo, najgore recimo kad pripremiš ono silaže i sve za stoku i kad to dođe stoka više ne jede.To će značiti za selo i za narod , a i za veću površinu poljoprivrede i zemljišta, vrlo mali dio zemljišta ostaje kontra, s onu stranu nasipa, ali znači da se spašavamo što se spasiti može, znači nasip je neminovan", rekao je Petar Dragojlović.

Petar jedva čeka da počnu radovi na izgradnji nasipa. Semberska sela duž Drine prva su na udaru vode. Dosadilo je, kažu Semberci, da strahuju od svake kiše. Konačno im stižu dobre vijesti. 

Imovinsko pravni odnosi koji su bili najveći kamen spoticanja za početak gradnje Drinskog nasipa su riješeni.

Za početak prve faze radova od dva kilometra i 800 metara sve je spremno. Krajem maja očekuje se i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a onda i prvi radovi. Početna tačka je Janja.

"Mogu da najavim da početkom juna se kreće sa implementacijom važnih vodoprivrednih projekata, a tu prije svega mislim izgradnju Drinskog nasipa u Bijeljini", izjavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Posljednjih godina uloženo je dosta u čišćenje kanalske mreže ali i Savski nasip, koji je u potpunosti rekonstruisan.

Tagovi: