АТВ јутро

Нуждић: Резолуција о Сребреници - крајњи резултат рада хашког трибунала

 • Извор: АТВ
 • 17.04.2024. 07:41
 • 12:19

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је гостујући у нашем АТВ јутру да је да је резолуција о Сребреници чин самовоље Златка Лагумџије који је без сагласности српског члана Предсједништва БиХ одлучио да ову резолуцију прогура.

Нуждић је додао да се овај пут није ишло на Савјет безбједности као 2015. године јер би се, као и тада, каже Нуждић, могао очекивати руски вето.

"Резолуција ће ићи пред Генералну скупштини и вјероватно ће бити усвојена“, додао је Нуждић.

Како је додао, ово је један од најјачих удара на Републику Српску.

"Преживјели смо ми свашта, од наметања одлука високих представника до свега осталог, наметање закона, смјењивање функционера... Српска ће и из ове борбе изаћи као побједник. Ипак, ситуацију морамо да схватимо крајње озбиљно с обзиром да се константном током година покушава наметнути хашка пракса“, додао је.

Нуждић је поручио да је резолуција о Сребреници крајњи резултат рада хашког трибунала који је све ове године судио Србима за ратне злочине истовремено заборављајући на српске жртве.

"Хашки трибунал је за Сребреницу осудио скоро цјелокупно политичко и војно руководство Републике Српске, а с друге стране немамо ни једне осуђујуће пресуде, имамо само један накарадни процес који се води против Насера Орића којег је хашки трибунал ослободио", додао је он.

Нуждић је додао да је бојазност у Републици Српској оправдана када је у питању њена угроженост.

"Циљ резолуције је додатни притисак на Републику Српску али и Србију по питању одређених циљева - односно, отимање КиМ од Србије“, додао је Нуждић.

НСРС о извјештају о Сребреници

У четвртак је пред посланици у Народној скупштини Републике Српске презентовање извјештаја Независне међународне комисије. 

"Овај извјештај је 2021. године био пред Владом Републике Српске и она га је разматрала, није то ништа непознато. Извјештај произилази из закључака Народне скупштине Републике Српске 2018. године када је укинут извјештај из 2004. године а онда је наложене Влади Српске да формира Независну међународну комисију.Ово је само презентовање извјештаја који већ постоји и чињеница које Независна међународна комисија утврдила", рекао је Нуждић.

Нуждић је појаснио и шта је утврдила та Комисија.

"Она је утврдила, између осталог, да се у Сребреници није десио геноцид. Такође, утврдила је да је у средњем Подрињу страдало 2.650 цивила српске националности те да су многи и страдалих у Сребреници били легитимни војни циљ, односно да су погинули у пробоју из Сребренице у догађајима у јулу 1995. године", додао је.

Нуждић је додао да је проблем што се, када се говори о Сребреници, цјелокупна свјетска јавност базира само на јул 1995. године занемарујући све оно што се дешавало претходних година.

"Дешавало се то да су оружане снаге под командом Насера Орића из Сребренице нападала небрањена српска села и убијали недужно српско цивилно становништво. Када смо радили Атлас злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата само 1992. године на подручју Средњег Подриња имамо 26 масовних стратишта - то су стратишта која смо обрађивали а у којима је било четири или више страдалих у којима је смртно страдало више од 560 српских цивила. Одмах након тога, и 1993. године се настављају велики злочини у Кравици, Скеланима, само на та два мјеста имамо више од 109 смртно страдалих лица српске националности. Све ово говори о обиму злочина који су се дешавали над Србима", појашњава Нуждић.

О српским жртвама се јако мало говори а Нуждић додаје да неки данас желе да кроје историју помоћу хашког трибунала иако је евидентно да се то не може радити - било који суд може судити само појединцима а не народима ма колико неко желио да промијени ту праксу.

"Нажалост, правосудне институције се нису бавиле злочинима над Србима и одатле произилази сва ова минимизирања када су у питању српске жртве. Поента је у томе да је праксу хашког трибунала наставио Суд БиХ. За све злочине који су се десили над Србима пресуђено је једно лице  пред Судом БиХ и то на казну затвора од три године над Србима у Сребреници. Истовремено, Срби су осуђивани на стотине година и више десетина њих", додао је Нуждић.

Овдје је на сцени велико лицемјерство прије свег западних амбасада и њихових дипломатских амбасада, каже Нуждић.

"Сваке године када имамо обиљежавање страдања Срба у Подрињу, нико од тих представника страних амбасада се не удостоји да дође и обиљежи ово страдање. На тај начин се шаље порука Србима да су они грађани другог реда и да се ексклузивитет жртава даје једном народу науштрб другог", додао је Нуждић.

О великом народном митингу "Српска те зове"

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да га радује чињеница да су јуче и опозиционе и странке власти постигле договор да сви усвоје овај извјештај Независне међународне комисије о Сребреници  што показује јединство српског народа. 

"Очекујем један величанствен митинг, очекујем велики број људи који ће јасно изразити свој став а то је да је Република Српска вјечна и да морамо урадити све што је могуће у њеној одбрани. Наравно, имамо понекад утисак да се понављају деведесете године и то није далеко од истине зато што се поново дешавају прегласавања, минимализује се утицај српског народа и не слуша се његов глас. Међутим, разлика је у томе што видимо поруке из Републике Српске које су увијек мирољубиве и нико не мисли о ратним сукобима, али исто тако Републици Српској нико не може да забрани да користи све своје капацитет у политичкој борби у очувању свог интегритета", каже Нуждић.

Нуждић каже да су притисци на Републику Српску настављени одмах након ратних сукоба а они су увијек и били ту.

"Довољно је да се подсјетимо каква пропагандна машинерија је у рату радила против српског народа. На крају крајева, и отворено стављање НАТО савеза на страну муслимана и Хрвата у рату кроз бомбардовање Републике Српске 1995. године. Прије бомбардовања Србије 1999. године 1995. године је бомбардована Република Српска чиме су се НАТО и западне земље јасно одредили на чијој страни се налази и чију причу ће заступати. Одмах након завршетка рата, настављени су притисци на Републику Српску одузимајући њене надлежности које су биле загарантоване Дејтонским мировним споразумом а свако онај ко се дрзнуо да каже било шта против те међународне заједнице је санкционисан", каже Нуждић.

Нуждић је додао да смо свједоци да се посљедњих неколико година интензивирала оваква антисрпска прича, вјероватно због теме КиМ али не смије се искључити ни геополитичка ситуацију у свијету, односно сукоб Украјине и Русије гдје је евидентно да је Русија у тенденцији да заврши сукоб на њој повољан начин те, као што је рекао предсједник Србије Александар Вучић, да се некоме очито жури да се усвоји ова резолуција о Сребреници. 

"Ово чак није ни округла годишњица, ово је 29. годишњица. Зашто неко није чекао тридесету годишњицу па да усваја једну овакву резолуцију? Евидентно је да се свијет мијења и да је у западни центрима моћи ова година одређена као коначан обрачун са Републиком Српском али и Србијом и њеном борбом за очувањем КиМ поготово када имамо у виду да је тзв. Косово примљено у Савјет Европе што је преседан који никада није виђен да се једна земља која није међународно призната прими у Савјет Европе. Истовремено, овдје су прекршени многи постулати међународног права и бојим се да ће и ова резолуција која се предлаже бит једна Пандорина кутија као што је то својевремено била окупација Косово, односно одлука НАТО савеза да бомбардује Републику Српску која је отворила Пандорину кутију свијету гдје су направљени преседани који апсолутно поништавају међународно право. Бојим се да ће такав случај бити и након усвајања те резолуцији", додао је он.

Када је ријеч о томе колико Србија може да помогне, Нуждић каже да је Србија наша матица те истиче да је то једна озбиљна држава.

"Она има и дипломатске односе са многим земљама у свијету и једноставно глас је српског народа свих ових година, односно нас из Републике Српске. Поготово када имамо самовољу појединих амбасадора, изузетно је битно да Србија пренесе став Републике Српске и мислим да она то и ради. Србија нам помаже и увијек је ту и економски и то јединство српског народа које, имам утисак, је јаче него икада како и треба да буде. Мислим да су прошла времена подјела Срба с двије стране Дрине. Нажалост, видјели смо шта се Србима спрема сваки пут када немају јаку власт и државу. Видјели смо то и у Другом свјетском рату или и у протеклом рату - шта се десило Србима из Републике српске Крајине и да су Срби данас у Хрватској на нивоу статистичке грешке а били су један од конститутивних народа", додаје Нуждић.

Уочи митинга "Српска те зове" Нуждић је поручио грађанима Републике да се сви одазову и стану уз руководство Републике Српске и да стану уз Републику Српску без било каквих подјела.

"Ово је стварно једна ситуација гдје морамо занемарити своја политичка опредјељења и унутрашње несугласице. Једноставно ради се о интересу Републике Српске а Република Српска је једини гарант опстанка српског народа", закључио је Нуждић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?