Бањалука

Лавров: Наше везе са Српском доживљавају велики успон

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 13:29

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров поручио је да везе Русије и Републике Српске доживљавају велики успон.

"Контакти на највишем нивоу постали су редовни, одржава се интензиван политички дијалог, укључујући и на парламентарном нивоу", истакао је Лавров обраћајући се видео линком поводом свечаног отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.

"Тренутак је заиста историјски. Није свакидашњи догађај да се у свијету отвара ново дипломатско сједиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом", нагласио је Лавров.

Бортников: Украјинске службе умијешане у терористички напад у Москви

Бортников: Украјинске службе умијешане у терористички напад у Москви

Захвалио се руководству Српске на учешћу у реализацији овог пројекта.

"Прије свега захвалност руководству Републике Српске и лично предсједнику Милораду Додику, који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу у свим питањима за ову иницијативу и пружали су свеобухватну помоћ његовом најбржем рјешавању. Искрено смо захвали епископу бањалучком Јефрему што имамо овако дивну зграду за смјештај руске дипломатске мисије. Убијеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно рјешавају задатке са којима се суочавају", нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да постоји више задатака, а да ће приоритет бити посвећен изградњи руско-српског храма у Бањалуци.

"У Српској послују велики руски привредни субјекти. Успостављене су значајне везе у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско - српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија компонента за јачање братских спона која везује наше народе. Наставићемо да развијамо контакте између универзитета у Русији и Републици Српској. Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавање руског језика на универзитету у Источном Сарајеву као и дјеловање његовог огранка на универзитету у Бањалуци", поручио је Лавров.

Лавров је поручио да га радује антифашистичка традиција која се његује у Републици Српској.

"Са топлином у срцу видимо колико су јаке и искрене традиције антифашизма код српског народа. Република Српска је заиста упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смију да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду", поручио је Лавров.

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Закључио је да су отворени за наставак сарадње и додатно зближавање у циљу ширења мира.

"Мојим колегама сарадницима у канцеларији амбасаде је увијек драго да сарађују са пријатељима, и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо узајамно корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбједности. Данас смо наставили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку од стране Градске управе Бањалуке, као и руководства и свих грађана Републике Српске", закључио је Сергеј Лавров.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм