Министар унутрашњих послова

Каран: Декларација - израз политичке зрелости и субјективитета српског народа

  • Извор: СРНА
  • 18.06.2024. 14:12

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа општи, политички акт, али и израз политичке зрелости и субјективитета српског народа.

- То само има онај народ који има своју државу и када осјети да се његова снага тог политичког представљања, свеобухватности и заједништва може угрозити и угрожава он прави таква дугорочна документа који су документи статике, динамике и програмски документи - рекао је Каран новинарима у Требињу.

Он је појаснио да је ова декларација акт статике јер цементира непролазне вриједности које су универзалне за сав српски народ гдје год да се налази, односно за народ који има своју матицу и државу, а програмски јер ће дати усмјерења да се стратешки елементи развијају и јачају.

Каран је поновио да је Декларација акт мира, помирења и пружена је рука свим народима који живе на овим просторима.

- То је акт заснован на међународном праву. Најмање три универзална документа која говоре о тим правима су уграђена у Дејтонски споразум, односно Устав БиХ Анекс четири, а то су Међународни пакт о грађанским и политичлким правима, Међународни пакт о економским, социјалним и културним правима и Европска конвенција о заштити људских права. Дакле, она је у потпуности у скалду са међународним и домаћим правом - нагласио је Каран.

Он је навео да је Декларација акт заснован на универзалним актима, уговорима и историјским догађајима који говоре о јединству, слози и заједничком битисању српског народа.

У Београду је 8. јуна одржан Свесрпски сабор на којем је, између осталог, на заједничкој сједници влада РепуБлике Српске и Србије усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.