Ministar unutrašnjih poslova

Karan: Deklaracija - izraz političke zrelosti i subjektiviteta srpskog naroda

  • Izvor: SRNA
  • 18.06.2024. 14:12

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda opšti, politički akt, ali i izraz političke zrelosti i subjektiviteta srpskog naroda.

- To samo ima onaj narod koji ima svoju državu i kada osjeti da se njegova snaga tog političkog predstavljanja, sveobuhvatnosti i zajedništva može ugroziti i ugrožava on pravi takva dugoročna dokumenta koji su dokumenti statike, dinamike i programski dokumenti - rekao je Karan novinarima u Trebinju.

On je pojasnio da je ova deklaracija akt statike jer cementira neprolazne vrijednosti koje su univerzalne za sav srpski narod gdje god da se nalazi, odnosno za narod koji ima svoju maticu i državu, a programski jer će dati usmjerenja da se strateški elementi razvijaju i jačaju.

Karan je ponovio da je Deklaracija akt mira, pomirenja i pružena je ruka svim narodima koji žive na ovim prostorima.

- To je akt zasnovan na međunarodnom pravu. Najmanje tri univerzalna dokumenta koja govore o tim pravima su ugrađena u Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH Aneks četiri, a to su Međunarodni pakt o građanskim i političlkim pravima, Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Еvropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Dakle, ona je u potpunosti u skaldu sa međunarodnim i domaćim pravom - naglasio je Karan.

On je naveo da je Deklaracija akt zasnovan na univerzalnim aktima, ugovorima i istorijskim događajima koji govore o jedinstvu, slozi i zajedničkom bitisanju srpskog naroda.

U Beogradu je 8. juna održan Svesrpski sabor na kojem je, između ostalog, na zajedničkoj sjednici vlada RepuBlike Srpske i Srbije usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: