Политички аналитичар

Деђански: Шмит и сам свјестан да не представља ништа

 • Извор: СРНА
 • 18.09.2023. 12:20

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је за Срну да то што је њемачки туриста Кристијан Шмит дошао у Републику Српску без возила пратње и под окриљем мрака показује да је и сам свјестан чињенице да, према међународном праву, не представља ништа.

Он је напоменуо да је Шмит који је претходно давао врло агресивне изјаве на крају дошао тајно и ненајављено у Републику Српску гдје је непожељан што му је јасно речено.

Деђански истиче да то само показује исправну одлуку Републике Српске и њеног предсједника Милорада Додика како да третирају Шмита, који се очито боји да ће сносити консеквенце.

- Према томе, не видим ништа лоше у томе /што је дошао тајно/. Чак је и добро - рекао је Деђански и додао да се зна ко долази тајно и "под окриљем мрака".

Тадић: Шмит још једном извршио напад на Дејтон

Тадић: Шмит још једном извршио напад на Дејтон

Деђански каже да Шмит, ако хоће да разговара са неким, нема други начин него да тајно долази у Републику Српску, али не званично и не као високи представник.

Он је рекао да ко год да прими Шмита, мора да схвати да треба да га прима као обичну особу, као грађанина, држављанина Њемачке, који је ту на пропутовању или туристички, а да му не придаје значај као високом представнику.

- Они који то не раде, показују да не поштују међународно право, да ли је то надбискуп или неки политичар нема везе. Наравно да би било катастрофа када би га неки српски политичар примио, јер тај би заувек изгубио било какву подршку спрског народа. Зато они то и избегавају. Надамо се даће тако и остати - поручио је Деђански.

Кристијан Шмит је током јучерашњег тајног боравка у Републици Српској неколико пута мијењао возила, сазнаје Срна. Шмит је боравио у Српској без возила пратње, чиме је потврдио да није никакав дипломата нити званичник, већ обични њемачки туриста.

Тек када је из Добоја ушао на подручје ФБиХ, ОХР је саопштио да се Шмит у Бањалуци састао са бискупом Фрањом Комарицом.

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:50 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:55 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.