Аналитичар

Деђански: Додикова дипломатска офанзива отвара перспективу за развој Српске

  • Извор: СРНА
  • 03.03.2024. 14:14

Политички аналитичар Стевица Деђански оцијенио је да дипломатска офанзива Републике Српске, покренута посјетама предсједника Милорада Додика Бјелорусији и Русији, а настављена његовим и учешћем српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на Дипломатском форуму у Анталији, даје позитивне резултате, јер потврђује да Српска, упркос притисцима Запада, има пријатеље и развија перспективу на другој страни.

Деђански је истакао да Додикова дипломатска офанзива показује да он јако добро схвата позицију Републике Српске и српског народа, који не може да чека да га заволи Запад, јер од тога нема ништа.

"Додик зато отвара врата на другој страни, која је много већа од колективног Запада, јер је 80 одсто света на другој страни. Тај ефекат односа са Русијом и Бјелорусијом се сада прелива даље, о чему сведоче Додиково присуство на самиту у Анталији и његови састанци са лидерима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и Мађарске Виктором Орбаном, као и са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом", рекао је Деђански Срни.


Граорац: Предстоји реконструкција спомен-костурница у Српској

Граорац: Предстоји реконструкција спомен-костурница у Српској

Према његовој оцјени, ти састанци показују да ће перспектива државе да се развија на тој страни, а то препознају и земље ЕУ попут Словачке, што потврђују Додикови сусрети у Анталији са шефом дипломатије те земље Јурајем Бланаром и другим утицајним Словаком Мирославом Лајчаком, садашњим специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

"Ми треба да гледамо да имамо добре односе са Западом, онолико колико је то до нас. Морамо бити мало и лукави, али треба тражити нову перспективу", рекао је Деђански.

Он је процијенио да ће Запад вјероватно негативно реаговати на Додикове сусрете у Анталији, баш као и случају посјета Русији и Бјелорусији, додајући да то никога у Српској не треба претјерано да забрињава, јер би став западних сила био негативан шта год да Српска и њено руководство ураде.

"Док год постоји Република Српска, они ће радити на томе да ми нестанемо са тог простора и да се једноставно утопимо у једну земљу у којој нећемо моћи да одлучујемо о било чему. Додику је то добро познато и он јако добро зна шта треба да ради", истакао је Деђански.

Према његовим ријечима, Додик науштрб неког свог интегритета на Западу, који реално и не постоји зато што то Запад не жели, отвара перспективу за развој Републике Српске и за њено очување.


"Напад на Додика - алиби за деинституционализацију Српске"

"Та варијанта коју он примењује је јако добра и треба тако да настави. Не треба се обазирати шта ће рећи Запад, јер они желе да нестану и Република Српска и Косово. Ми Срби перспективе треба да тражимо на другој страни, јер ће се после победе Русије у Украјини, која ће врло брзо доћи, цео свет редефинисати и ми ћемо у тој новој подели имати јако добро место. Додик то зна и то што чини ради јако добро", рекао је Деђански.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић су се у оквиру Дипломатског форума у Анталији састали са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, мађарским премијером Виктором Орбаном и министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом. Додик и Цвијановићева разговарали су и са министром иностраних послова Словачке Јурајом Бланаром, као и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Додик је претходно посјетио Русију и Бјелорусију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм