Бањалука

Граорац: Предстоји реконструкција спомен-костурница у Српској

 • Извор: СРНА
 • 03.03.2024. 14:12

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да ће се након прибављања све потребне документације кренути у реконструкцију спомен-костурница у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву.

Коментаришући недавну одлуку Владе Републике Српске којом су Војничко гробље у Миљевићима у Источном Сарајеву, Спомен-костурница у невесињском насељу Гвозд и Ново гробље у Бањалуци уврштени међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску, Граорчева је рекла Срни да је важно да се ови објекти приведу намјени.

"Значајно је да се крене у реконструкцију костурница да би оне заиста биле мјеста вриједна погинулих чије се кости налазе у њима, посебно ако имамо у виду да ће један број посмртних остатака заувијек ту остати", истакла је Граорчева.

Према њеним ријечима, град Бањалука и општина Невесиње исказале су спремност да помогну у оном облику који се тиче њих.


Хаос у Сарајеву: Након дивљања ухапшено више навијача

Хаос у Сарајеву: Након дивљања ухапшено више навијача

"Велики посао је пред нама, али заједничким снагама ћемо успјети ове објекте привести намјени, и да сви, када морамо да се присјећамо и полажемо вијенце и цвијеће на овим мјестима, осјетимо поштовање и бригу државе за спомен-обиљежја која симболизују нашу борбу за слободу", појаснила је Граорчева.

Она је рекла да су ресорно министарство и Влада на иницијативу Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила да се под хитно мора ријешити стање у којем се налазе спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву одмах реаговали и донијели одлуку оне буду уређене и приведене намјени.

"Нажалост, о њима, у смислу одржавања, скоро нико није водио рачуна, осим породица несталих лица, и оне су постале објекти које је било страхота и погледати. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић и предсједник Републике Српске Милорад Додик су без размишљања пружили подршку у нашим настојањима да оне буду оспособљене у правом смислу", истакла је Граорчева.

Она је напоменула да је и општина Источно Ново Сарајево дала потребна средства да се ураде неопходне поправке у Миљевићима, али спомен-костурнице у Бањалуци и Невесињу су остале у најгорем стању, без воде, струје.


Стијена самљела камион, ником није јасно како је возач жив

Стијена самљела камион, ником није јасно како је возач жив

Граорчева је нагласила да нестали из Републике Српске, чији идентитет није утврђен, заслужују да почивају на мјестима која ће бити уређена и одржавана како доликује.

"То је наш дуг према њима", рекла је Граорчева.

На сједници Владе Републике Српске која је одржана у четвртак, 29. фебруара, Војничко гробље у Миљевићима код Источног Сарајева, Спомен-костурница у невесињском насељу Гвозд и Ново гробље у Бањалуци уврштени су међу спомен-обиљежја од изузетног значаја за Републику Српску.

Пратите нас и путем Вибера

 • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

  ''Серија: Ел Чапо (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм