Циљ проширење сарадње

"Дани Русије у Српској" почињу данас у Бањалуци

 • Извор: СРНА
 • 18.05.2024. 08:21

Фестивал "Дани Русије у Републици Српској" почиње данас у Бањалуци с циљем проширења сарадње Русије и Српске.

Циљ Фестивала, који ће трајати до понедјељка, 20. маја, јесте да представи достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији, најавили су организатори.

Фестивал организује Књижевно удружење "Сусрет" Требиње, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Представништва Српске у Руској Федерацији, Амбасаде Русије у БиХ, Фондације за подршку јавној дипломатији "А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду.

Мајкл Фројнд: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију, грешка епских размјера

Мајкл Фројнд: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију, грешка епских размјера

У оквиру фестивала данас ће бити организована једнодневна међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног свјетског поретка: искуство и перспективе", уз подршку Фонда за подршку јавној дипломатији "А.М Горчаков".

На конференцији ће бити размотрени руско-српски односи на експертском нивоу и узајамно дјеловање у свјетлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса, навели су организатори.

Биће представљен алтернативни експертски поглед на улогу Русије и мјесто Балкана у контексту формирања новог мултиполарног свјетског поретка, а излагаће познати руски и балкански стручњаци, представници истраживачких центара, владиних и невладиних организација и медија.

Познат узрок експлозије у Санкт Петербургу!

Познат узрок експлозије у Санкт Петербургу!

Учесници конференције биће млади стручњаци из области међународних односа, политике, економије, историје Балкана, представници организација које се баве међународним активностима и питањима јавне дипломатије, локалних власти и владиних агенција, студенти и професори специјализованих факултета.

У оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској" у просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, сутра ће бити представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности“.

Организатори су за понедјељак, 20. мај, најавили и округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске" на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Циљ тог скупа је, између осталог, представљање културе и традиције народа Руске Федерације, као и позитивно искуство у области јачања међунационалних и међувјерских односа у Русији.

Ово су највеће пљачке новца у Републици Српској

Ово су највеће пљачке новца у Републици Српској

Предвиђено је и предавање о српско-руским духовним везама у Културном центру Бански двор у 20.00 часова.

У програму фестивала учествоваће водећи руски стручњаци у својим областима и званичници државних органа на савезном и регионалном нивоу, као што су Министарство за националну политику, спољне односе, штампу и информисање Чеченске Републике, Друштвена комора Татарстана, Федерална агенција за национална питања Русије, Федерална државна буџетска установа "Дом народа Русије", као и Дом пријатељства народа Татарстана.

Учесници ће бити и представници истакнуте организације из области образовања, науке, културе и јавне дипломатије, као што су Фонд за подршку јавној дипломатији "А.М. Горчаков", Московски државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Русије, различити институти и истраживачки центри Руске академије наука, Факултет свјетске политике Московског државног универзитета "М.В. Ломоносов".

Борељ: ЕУ не признаје Тајван и не планира

Борељ: ЕУ не признаје Тајван и не планира

Осим њих, учествоваће и представници Центра за медитеранске студије Националног истраживачког универзитета "Висока школа за економију", Сјевернокавкаског федералног универзитета, Центра за научну дипломатију и напредне академске иницијативе, Балканског клуба Научног студентског друштва Московског државног института за међународне односе.

Учествоваће и представници Факултета за међународне односе и Центра за балканске студије Државног универзитета у Санкт Петербургу, Тулског државног педагошког универзитета "Л.Н. Толстој", Пермског државног националног истраживачког универзитета, као и волонтерског клуба "Свемирска породица" при Музеју космонаутике у Москви.

Међу учесницима ће бити и представници Евроазијске друштвене коморе, инжењерске компаније "Лорет" у области развоја иновативне опреме и технологија, Државни институт за руски језик "А.С. Пушкин", Руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу и Центра за међународну сарадњу "Руско-балкански дијалог".

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

  ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.