Савез националних мањина

Цвијановић: Различитост - вриједност уткана у темеље Републике Српске

 • Извор: СРНА
 • 24.04.2024. 19:26

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је различитост вриједност уткана у темеље Републике Српске и истакла да националне мањине никада нису доживљаване као неки странци, већ као саставни дио друштва и да ће тако и остати.

Цвијановићева је у обраћању на свечаној академији у Бањалуци поводом 20 година рада Савеза националних мањина Републике Српске напоменула да је на територији Републике Српске кроз удружења представљено 12 националних мањина, што је потврда да Српска представља довољно широк оквир за све људе који овдје живе у миру и слободно изражавају своју традицију, културу и идентитет.

"Ово је диван повод и желим да вам се захвалим за сарадњу током свих ових година и упутим честитке поводом јубилеја. Задовољство ми је што сам вечерас овдје и што заједно обиљежавамо овај значајан јубилеј за све који су припадници националних мањина, али и све конститутивне народе и нас као заједницу - Републику Српску. Рад Савеза националних мањина на најбољи начин афирмише наше богатство у различитости и на томе сам вам захвална", истакла је она на свечаности у Банском двору.

Вишковић и Вучевић посјетили новоизграђену школу у бањалучком насељу Ада

Вишковић и Вучевић посјетили новоизграђену школу у бањалучком насељу Ада

Она је нагласила да је различитост вриједност која је уткана у саме темеље Републике Српске.

"Дијелили смо исту судбину, све оно добро и све лоше, у протеклих 30 година, али и много дуже прије тога", навела је Цвијановићева.

Она је указала да је и сам дио живота провела у Прњавору, граду који због великог броја различитих националности носи назив "Мала Европа".

"Била сам поносна на тај склад који никада није био ствар пристојности или политичке коректности, већ истинског мултиетничког суживота, истинског партнерства, пријатељства и сарадње. Увијек сам уживала гледајући у Прњавору наступе украјинског Културно-умјетничког друштва `Тарас Шевченко`, `Чешке бесједе`, али и активизам који је показивала италијанска заједница и сви они други који су сврстани у националне мањине, доживљавајући њих све не као нешто страно, већ као домаће и аутентично и као нешто вриједно што прави мостове који спајају људе", истакла је Цвијановићева.

Цвијановић и Вишковић са Вучевићем о притисцима са којима се суочавају Српска и Србија

Цвијановић и Вишковић са Вучевићем о притисцима са којима се суочавају Српска и Србија

Она је нагласила да припадници националних мањина у Републици Српској никада нису доживљавани као неки страни, мањински народи, већ као саставни дио друштва, чланови породица, пријатељи, кумови и радне колеге.

"Увјерена сам да ће тако остати и у будућности коју ћемо, као и до сада, градити заједнички, на добробит цијеле Републике Српске и свих њених грађана. Желим да сваки човјек који са собом носи право на његов идентитет, традицију, културу и све оно што баштини појединац, то право преноси на своје потомке. У томе је вриједност и суштина заједнице у којој живимо", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да Републику Српску доживљава као мјесто гдје свако може да се оствари и може да буде припадник конститутивног народа или националних мањина, али да као појединац, сам или са својом породицом и колективом доприноси заједници у којој живи.

Амбасада Руске Федерације: Конаковић да пита америчког амбасадора ко је дигао у ваздух Сјеверне токове

Амбасада Руске Федерације: Конаковић да пита америчког амбасадора ко је дигао у ваздух Сјеверне токове

"Захвална сам предсједнику Савеза што промовише добру сарадњу са институцијама Српске. Задовољна сам и чињеницом што сам имала прилику на различитим мјестима да сарађујем, да препознајем потребе Савеза и шта је то што можемо више урадити да би та веза између институција и сваког нашег грађанина била и достојан човјека и сваког нашег грађанина, али и да би получила резултате. Мислим да можемо рећи да смо много тога заједно урадили", нагласила је она.

Цвијановићева је истакла да је све оно што је учињено подлога за будућност.

"Ове добре везе и сарадња коју смо остварили показале су да је суживот могућ и да је богатство у различитости. Те различитости су богатство заједнице у којој живимо", нагласила је она.

Цвијановићева је пожељела успјешан рад Савезу и захвалила на указаном повјерењу и сарадњи током које су реализовани многи пројекти.

АТВ сазнаје: Међународна заједница и Хелез лажу да се Срби наоружавају уочи сједнице ГС УН

АТВ сазнаје: Међународна заједница и Хелез лажу да се Срби наоружавају уочи сједнице ГС УН

Савез националних мањина Републике Српске као кровна организација удружења националних мањина окупља 22 активне чланице /удружења/ од 11 групација националних мањина.

Припадници националних мањина удружени су у Савез преко својих удружења или индивидуално с циљем чувања свог идентитета, националног поријекла, чувања и његовања језика, културе и вјере нације чијег су поријекла.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

 • 16:10 Наша Српска (Р)

  ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

  ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

 • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)