ATV

Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Нећемо дозволити понижавање институција Српске

  • Извор: СРНА
  • 20.11.2023. 22:13

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је вечерас у Источном Сарајеву да Република Српска неће дозволити понижавање својих институција и да је Милорад Додик послао поруку да предсједник Српске ради оно што му налаже Устав Републике и да нигд‌је не иде пузећи, не куца и не моли ни на чијим вратима.

"И зато су ова наша окупљања управо у функцији заштите институције предсједника", истакла је Цвијановићева.

Подсјећајући да је позиција предсједника Републике Српске и раније нападана, да им је суђено у међународним политичким судовима, да су смјењивани, санкционисани, Цвијановићева је рекла да би садашњег предсједника Српске Милорада Додика да провуку кроз домаће политичке судове.

"И наш одговор је да то неће проћи јер нећемо дозволити да нам понижавате институције, доста сте се иживљавали. Нећемо да трпимо неправду, одлучни смо", истакла је Цвијановићева на митингу "Бранимо Српску".

Она је указала да је све што се дешавало посљедњих 30 година била неправда, а као примјер навела чињеницу да је за Србе примјењиван кривични закон донесен 2004. године, а за Бошњачке онај из СФРЈ, који је блажи.

Вишковић: Порука Додику да му није мјесто у монтираном процесу

Вишковић: Порука Додику да му није мјесто у монтираном процесу

"То је неправда. Сад смо одлучили да оно што радимо буде само правда, правда за Републику Српску и њене институције", нагласила је Цвијановићева.

Подсјећајући да се зна да је институција предсједника Републике Српске та која представља све њене становнике, Цвијановићева је изразила захвалност садашњем предсједнику Српске Милораду Додику што је ојачао ову функцију.

"И нећемо дозволити да то одузму јер знамо, ако би Милорад Додик поклекнуо и не би урадио оно што треба или мора, јер је његова уставна обавеза да изврши оно што је добио од Народне скупштине, то би значило да више никада ниједан предсједник Републике не би могао да потпише што треба, а да не пита друге и да моли", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о свом раду у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је рекла да је шокирана изливима мржње, непоштовања и нетрпљења само зато што неко долази из Републике Српске.

Јасна порука са скупа

Јасна порука са скупа "Бранимо Српску" у Источном Новом Сарајеву: Не смијемо изневјерити нашу Републику

"Али, то је реалност која нас држи буднима. Морамо знати да морамо стално бити будни да препознамо опасност и да јој се успротивимо", навела је српски члан Предсједништва БиХ.

Према њеним ријечима, људи у Српској су препознали да је ово вријеме када се мора показати заједништво и спремност за одбрану институција Српске, због чега и долазе на ове скупове.

"Судски процес против Додика покренут како би се завршило одузимање имовине од Републике Спрске, а ми смо им на сваком скупу и из институција поручили да је имовина на територији Српске њена и да ће то остати", нагласила је Цвијановићева.

Она је констатовала да се одузимањем имовине одузимају и надлежности.

"А кад узмеш надлежности, гасиш институције, кад угасиш институције народ нема сигурност коју институције треба да да му дају, а кад народ нема сигурност, онда доживи оно што је било у прошлости, што ми нећемо дозволити да се деси", поручила је Цвијановићева.

Она је додала да скупови "Бранимо Српску" представљају покрет који показује да Република Српска треба да буде на првом мјесту.

"Бранићемо нашу имовину и позицију предсједника Републике Српске јер је свака институција суштински важна за опстанак Српске", истакла је Цвијановићева.

Цвијановић-Калабухов: Указано на важност принципијелног поштовања Дејтонског мировног споразума

Цвијановић-Калабухов: Указано на важност принципијелног поштовања Дејтонског мировног споразума

Према њеним ријечима, ово је борба за правну државу у којој неће неизабрани странац глумити да је парламент и мијењати законе, већ ће то радити парламент.

"Бранимо овд‌је правну државу, поштовање устава као што је то урадио предсједник Републике Милорад Додик потписавши указ о проглашењу закона, као што то ради свака наша институција", додала је Цвијановићева.

Она је посебно нагласила да је садашње Источно, а некада Српско Сарајево, град херој који је увијек знао препознати опасност и када се треба ставити у функцију заштите Републике Српске.

"Српско Сарајево је онај град који показује да се никада нећемо уморити од љубави за Републику Српску и да нам неће досадити да бранимо интересе Српске", закључила је Цвијановићева. 

Пратите нас и путем Вибера