ATV

Omiljeno piće mnogih

Znate li kako pivo utiče na zdravlje crijeva?

 • 19.09.2023. 04:00

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.

Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je takođe predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imuni sistem i crijevni mikrobiom.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a monasi su ga proizvodili tokom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pažnju ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i podstiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim supstanacama koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva takođe su važna aktivna jedinjenja koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, piše Vitamini.hr.

Prethodna istraživanja su se fokusirala na to kako ove bioaktivne supstance iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunoj funkciji za podsticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka i za podsticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu imunološku funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva podstiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da se poboljšanja u imunološkom sistemu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 08:40 Vježbajte sa Lidijom

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 08:45 Serija: Kosem (R) (12+)

  U moru spletki, laži i dvorskih igara moći. Ljubav, hrabrost i jedinstvenost može pobijediti neprijatelja. Turska serija o jednoj ženi koja je ispisala istoriju “Veličanstveni vijek: Kosem”.

 • 09:45 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savjetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:40 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 10:45 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Autošop magazin (R)

  Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.