Ако волите слатко и не желите да претјерујете, можда сте у потрази за најздравијим замјенама за шећер које ће вам омогућити да уживате у малој посластици, али без скока шећера у крви.
Постоје неке алтернативе за шећер које ће вам помоћи да смањите унос шећера, а да притом не жртвујете сву ту слаткоћу коју волите.
Дијететичар и нутрициониста Ким Шапира, каже да шећер може бити дио исхране, али у умјереним количинама. Он препоручује да се не фокусирате на потпуно ограничавање шећера, већ да посматрате како то једете.
- Рођенданска торта за рођендан је увијек добра идеја, већи проблем је када рођенданска торта постане свакодневна навика. Најбоље што можемо да урадимо је да у исхрану додамо више воћа и поврћа, влакана и ферментисане хране.
- Ако тражите опцију да замијените шећер, јаворов сируп, агава и мед би требало да буду на вашој листи, јер су често мање обрађени од шећера и садрже минерале у траговима, витамине и антиоксиданте - каже Шапира.
Такође они имају нижи гликемијски индекс у поређењу са рафинисаним шећером. Другим ријечима, ове замјене могу изазвати спорије и стабилније повећање шећера у крви у поређењу са шећером.