Просо је једно од најздравијих житарица за које можемо слободно рећи да је занемарено и заборављено у нашој кухињи.
Просо садржи кључне аминокиселине које помажу у изградњи и регенерацији мишића и ћелија коже.
Богат је и угљеним хидратима који се споро пробављају, па нам брзо даје осјећај ситости и помаже у процесу мршављења.
Пошто је лако сварљиво, просо је једно од житарица које се дјеци даје као прва чврста храна.
Ово зрно такође садржи природне масти које су неопходне за апсорпцију витамина, укључујући каротен и витамин Д.
Просена каша такође помаже здрављу нервног система, захваљујући витамину Б1.
Посебно је добар за здравље старијих људи јер позитивно утиче на здравље мозга, памћење и физичке способности.
Просо садржи и доста гвожђа и магнезијума, а кардиолози препоручују ову житарицу као намирницу коју треба јести што чешће јер је пуна калијума, који помаже у борби против срчаних обољења, нормализује крвни притисак, јача крвне судове.
Представљамо 2 рецепта за просо које морате одмах укључити у своју исхрану:
Просо и поврће
На мало масноће пропржити лук и нарендану шаргарепу. Додајте кукуруз шећерац и ситно сјецкани бијели лук.
Све пропржите па додајте добро опран и процијеђен просо и зачине. Све промијешајте, залијте водом да прекрије цијелу смјесу и оставите да лагано кува 10-ак минута. Промијешајте и склоните с ватре.
Пудинг од проса
Просо скувати и оциједити. Ољуштите и скувајте јабуку и крушку. У блендеру помијешајте просо, кувану јабуку и крушку. Додајте мед и цимет и све послужите као пудинг.