Сви мисле да је здрава

Намирница гора и од слаткиша: Смрт је за срце и крвне судове

  • 02.06.2025. 11:30

Конзумирање риже утиче лоше на срце, једнако као и конзумирање превише слаткиша.

Увријежено је мишљење, а и стручњаци и нутриционисти често апелују на то да слаткиши, и генерално висок унос шећера у организам, може имати штетан утицај на здравље. Мало ко би помислио да и намирница која се убраја у здраве и подразумијевана је у нашој исхрани може имати сличан ефекат. Упркос томе, људи је и даље једу и морају да преживљавају. Међутим, поставља се питање шта је здраво, а шта не, и у којим га количинама треба јести? Умјереност је у свему неопходна, па тако и у исхрани.

Истраживања показују да прекомјерно конзумирање риже утиче лоше на срце, једнако као и конзумирање превише слаткиша. Бијела рижа и те како може бити штетна по здравље уколико се конзумира у већим количинама. Студија је спроведена на око 2.500 људи, а неки од њих имали су болест срчаних артерија. Испитаници су дали извјештај о њиховој исхрани да би се утврдило колико често једу житарице. Оно је показало изненађујуће резултате – људи су претежно окренути рафинисаним житарицама које су уско повезане са болешћу срчаних артерија, док су интегралне повезане са смањеним ризиком.

Аутори студије напомињу да то можда има везе са факторима попут прихода, посла, образовања, културе и старосне доби, што утиче да људи више конзумирају такве житарице од цјеловитих.

Исхрана која садржи бијелу рижу еквивалентна је исхрани с много нездравих шећера и уља. Тијело брже разграђује ту намирницу јер она не садржи у себи влакна, што доводи до скока нивоа шећера у крви након јела.

Ризик од превисоког нивоа шећера у крви је велики и одражава се и на контролисање срца, те ствара и наслаге на артеријама. Уколико имате избор да бирате између бијеле и смеђе риже, увијек се опредијелите за смеђу, савјетују љекари. Међутим, ако већ једете бијелу рижу, немојте у томе претеривати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: