Жудња за слаткишима врло је честа појава – без обзира на то да ли се јавља послије ручка, увече или у тренуцима стреса.
Иако је повремено конзумирање слаткиша сасвим нормално, претјерана потреба за шећером може бити знак дисбаланса у исхрани или реакција организма на стрес, умор или пад енергије. Срећом, постоје намирнице које, према ријечима нутрициониста и доступним истраживањима, могу помоћи у смањењу жеље за шећером тако што подстичу осјећај ситости, стабилизују ниво шећера у крви или једноставно нуде здравију алтернативу.
1. Грчки јогурт
Грчки јогурт садржи висок ниво протеина, што помаже да се дуже осјећамо сити и смањује потребу за брзом енергијом из шећера. Нутриционисти често препоручују ову намирницу као одличну ужину, јер осим протеина, садржи и калцијум и пробиотике, који позитивно утичу на варење. Ако имамо потребу за десертом, грчки јогурт можемо обогатити циметом, орасима или малинама – тако добијамо здраву и заситну варијанту.
2. Батат
Батат је природно сладак, али за разлику од прерађених слаткиша, садржи сложене угљене хидрате, влакна и антиоксидансе који помажу у одржавању стабилног нивоа шећера у крви. Стручњаци га често препоручују особама које желе да смање унос рафинисаног шећера јер задовољава потребу за слатким, а истовремено пружа дуготрајан осјећај ситости. Печени батат са мало маслиновог уља одличан је прилог, али и здрава опција кад нас ухвати жеља за нечим слатким.
3. Авокадо
Авокадо је богат здравим мастима и влакнима, што га чини изузетно заситним. Оброци богати мастима и влакнима успоравају варење и смањују нагле скокове шећера у крви, што може помоћи у контроли жеље за слаткишима. Осим у сланим јелима, авокадо се може користити и у здравим посластицама – на примјер, у чоколадној креми од авокада и какаоа.
4. Чија сјеме
Према истраживањима, чија сјеменке су добар извор важних нутријената, укључујући омега-3 масне киселине, растворљива влакна и биљне једињења. Растворљива влакна у чија сјеменкама апсорбују воду и бубре у систему за варење, стварајући желатинасту масу која продужава осјећај ситости и може помоћи у сузбијању жудње за шећером. Осим тога, чија сјеменке су врло прилагодљиве – можемо их додати у смути, јогурт или припремити једноставан чија пудинг када нам се једе нешто слатко, али хранљиво.