Стручњаци се обично фокусирају на врсту хране коју можете јести како бисте побољшали своје здравље, али брзина којом једете је једнако важна, посебно ако дневне оброке уносите за 20 минута и мање.
Ако сте особа која редовно може да поједе доручак, ручак или вечеру за мање од 20 до 30 минута, једете пребрзо.
– Треба око 20 минута да желудац комуницира с мозгом путем читавог низа хормонских сигнала да је пун – каже Леслие Хеинберг из Центра за здравље понашања на Кливлендској клиници.
Људи који брзо једу вјероватно ће прогутати више ваздуха што би могло довести до надимања или пробавних сметњи. Непрописно жвакање хране такође може угрозити пробаву, што значи да нећете добити све храњиве састојке из хране. Несажвакани комади хране такође могу да се заглаве у вашем једњаку.
Нека претходна истраживања су показала да људи који брзо једу имају највећи ризик од гојазности, док они који једу најспорије имају најмању вјероватноћу да буду гојазни.
Како можете успорити када једете? Хеинберг препоручује да оставите телефон или искључите ТВ: “Када радимо ствари док једемо, једемо мање пажљиво. И то често узрокује да једемо више”.
Када се људи фокусирају искључиво на јело, они више уживају у оброку, а једу мање.
Хеинберг је такође признала да је темпо којим једете често укоријењена навика, али је истакла да је промјена још увијек могућа. Предлагала је ствари као што је кориштење ваше недоминантне руке за јело, испробавање прибора које можда не користите као што су штапићи за јело или намјерна пауза да пијете воду када вам је тањир дјелимично празан.
Ако водите брз и заузет живот, можда ће бити неизбјежно да ручате на радном састанку или једете ужину док обављате задатке. Једна од најједноставнијих ствари како бисте ријешили овај проблем јесте да повећате број залогаја које узимате.