Да би воће дуже трајало у зимском периоду, оно се третира парафином који настаје прерадом уља. Проблем са овим састојком јесте што се тешко обрађује, чак ни јетра није у стању да раствори ову лепљиву масу.
Парафин се најчешће користи за јабуке, зато је веома важно да научите како да одаберете најбоље примјерке и минимализујете штетно дејство овог састојка.
Ево на шта треба да обратите пажњу при куповини:
1. Провјерите да ли је јабука оштећена
Јабука је већ покварена ако се на њеној површини виде труле, тамносмеђе флеке које су веома меке на додир. Међутим, мање мрље или изблједила кора уопште не значе да је јабука “лоша”, већ је то природна карактеристика зрелог воћа.
Њежно обришите мјесто гдје је сумњива мрља и увјерите се да ли је заиста ријеч о трулежи, а не прљавштини. Трагови од ударца могу да буду мањи и плитки, па неће бити проблем да се одстране ножем. Али ако на јабуци постоји велико удубљење или већа мека површина, онда је највјероватније трула и то не само на површини.
2. Обратите пажњу на боју
Претјерано свијетла боја јабуке је знак за упозорење, једнако колико и када је “савршено” уједначена. Све то указује да је воће подвргнуто снажном хемијском третману. Због тога је најбоље одабрати плодове који нису превише свијетли, који су заправо мање атрактивни на око, али изгледају природније.
3. Прегледајте кору воћа
Кора јабуке не само да је чврста, већ и сува и не треба да буде љепљива. Ово је показатељ да воће није третирано воском или парафином. Постоји неколико једноставних начина да уклоните парафин. Најлогичније је да огулите кору. Друго, воће можете да ставите у посуду, сипате воду и оставите да тако одстоји сат времена. На овај начин ће се растворити штетне материје на површини. И на крају, можете да навлажите салвету јабуковим сирћетом или лимуновим соком и пребришете воће.