ATV

Riječ stručnjaka

Stomatolog savjetuje: Ove paste za zube izbjegavajte

 • Извор: Мондо.рс
 • 24.01.2023. 07:00

U drogerijama i marketima dostupan nam je širok izbor pasti za zube, ali i raznih kućnih setova za bijeljenje zuba koji mogu da  naprave veliki problem sa zubnom gleđi.

Većina preparata koji služe za izbjeljivanje vrlo su abrazivni i agresivni jer skidaju gleđ i oštećuju zube, a ne preporučuje se ni kupovina neprovjerenih preparata sa bombastičnim reklamama.

Kada je o pasti za zube riječ, stomatolog Nikola Bakiš apeluje na korišćenje pasti koje ne sadrže sastojke za izbjeljivanje, ali i savjetuje ljudima da budu obazrivi kada je u pitanju koncentracija fluora.

"Preporuka je da se koriste obične paste bez dodatih perlica ili efekata. Lično ne savjetujem svojim pacijentima paste koje izbjeljuju zube iz razloga što ne djeluju, ali i zato što je njihova hemijska formula sigurno obogaćena brojnim sastojcima kojima u pasti nije mjesto", savjetuje stomatolog Bakiš dodajući da nije pristalica korišćenja pasti za zube koje imaju visoku koncentraciju fluorida.

S druge strane, govoreći o raznim setovima za bijeljenje zuba, stomatolog upozorava na veliku agresivnost takvih sredstava koja nisu prilagođena individualnoj primjeni.

Neadekvatan način primjene takvih preparata na zubima može biti vrlo riskantan potez i naštetiti zubima, zubnoj gleđi ili zubnom mesu, te ih stomatolozi nikako ne savjetuju.

"Kućni set za bijeljenje zuba koji kod stomatologa možete dobiti kao uslugu je individualno napravljen, odnosno folije pomoć kojih se izbjeljuju zubi napravljene su tako da odgovaraju svakoj osobi ponaosob, samim tim, potrebna je minimalna količina gela za bijeljenje koji se ravnomjerno rasporedi na zube, čime se smanjuje korišćenje samog gela. S druge strane, u ponudi ima raznih tračica, lampi, gelova i ostalih sredstava za izbjeljivanje koje možete naći u prodavnicama a koji nikako nisu adekvatni za korišćenje. Smatram da je njihova neindividualnost kompenzovana jačinom samog sredstva i iz tog razloga ih nikako ne preporučujem", navodi Bakiš koji napominje i da je soda bikarbona koju mnogi koriste u svrhu izbjeljivanja zuba, štetna zbog svoje abrazivnosti, prenosi "Mondo".

 • 21:30 Филм: Балкан није мртав (12+)

  Балкан није мртав' је македонски филм из 2012. године у режији Александра Поповског.

 • 23:00 Серија: Сашина екипа (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм