Мед и цимет нису само идеална комбинација за колаче, него имају и неколико позитивних ефеката на наше здравље, по чему су познати широм свијета.
Цејлонски цимет и мед познати су вијековима, а посебно су популарни у кинеској народној медицини. Мед има својство да му никада не истиче рок трајања, док је цимет некада био толико драгоцјен да га је само цар могао добити на поклон.
Данас су мед и цимет доступни апсолутно свима, а њихова ефикасност је доказана разним научним студијама. И, као што смо већ поменули, мјешавина меда и цимета не само да звучи укусно, већ заиста јесте.
Али сигурно се питате – добро, које су предности мјешавине ова два састојка? Има их неколико, а портал "Bright Side" објавио је неколико најважнијих, које је потврдила и наука.
Побољшава здравље срца
Мед и цимет имају моћ да спријече разне кардиоваскуларне болести, за које је доказано да су најчешћи узроци смрти људи широм свијета.
Мед убрзава доток крви у срце ширењем зидова артерија, а антиоксиданси које мед садржи спречавају и стварање крвних угрушака, који су најчешћи узрочници срчаног и можданог удара.
Нека истраживања су показала да цимет смањује „лош“ холестерол формирањем атеросклеротског плака на зидовима артерија, док у исто време повећава нивое „доброг“ холестерола у тијелу.
Ако желите да сачувате здравље срца и крвних судова, припремите сљедећу мешавину: У теглу меда додајте неколико кашика цимета и добро промијешајте. Ову мјешавину једите сваки дан за доручак уз тост, хљеб или здраве кексе.
Смањује ниво шећера у крви
Као што већ знамо, висок шећер у крви може бити узрок разних болести, укључујући дијабетес типа 2.
И научно је доказано да мед има моћ да смањи ниво глукозе у крви. Наиме, само 17 одсто меда чини вода, док остатак чине углавном фруктоза и глукоза. А сви ови састојци се лако апсорбују и не изазивају нагле скокове шећера у крви, због чега га могу конзумирати дијабетичари.
Међутим, цимет такође снижава ниво шећера у крви, што показују бројне студије које укључују и здраве учеснике и дијабетичаре. Наравно, цимет не треба узимати као лијек, али је заиста ефикасан и здрав природни додатак исхрани.
Успорава старење
Слободни радикали (оксиданси) агресивно оксидирају ткива и уништавају ћелије у тијелу. А то може довести до прераног старења и разних болести. Али зато постоје антиоксиданси који неутралишу радикале и успоравају процес старења, а налазе се у ове двије намирнице.
Мед садржи феноле, ензиме, флавоноиде и органске киселине, који су прилично моћни антиоксиданси. А студије су показале да управо тамнији мед, као што је мед од хељде, садржи највеће количине ових састојака.
Цимет садржи полифеноле, који су такође моћни антиоксиданси. Цимет, у ствари, има више антиоксиданата од чак 26 биљака и врста које се такође сматрају изузетно корисним за људско здравље, као што су оригано или бијели лук.
Бори се против бактеријских инфекција
И мед и цимет су познати по антибактеријском дејству, тако да мјешавину ова два састојка треба користити не само када сте прехлађени или грип, већ и када имате друге заразне болести, као што су запаљење или инфекција бубрега или бешике.
Мед је познат по томе што је природни антибиотик и дуго се користио као дезинфекционо средство за ране. Садржи протеин дефензин 1 и ензим глукоза оксидаза, који ефикасно уништавају бактерије.
Цимет, пак, има антибактеријска, антиинфламаторна и антигљивична својства, а чувени мирис и укус, као и сву ову моћ, даје састојак циметов алдехид.
Одлична комбинација за губитак тежине
Иако мед и цимет нису намирнице за мршављење или дијеталне намирнице, могу помоћи у мршављењу тако што ће убрзати рад метаболизма ако вам је циљ да имате витко тијело, а већ пазите на исхрану и редовно вежбате.
Зато, ако желите да живите здравије, шећер и слаткише замијените медом, а његова умјерена конзумација значајно ће смањити број калорија које уносите. Такође, рафинисани шећери изазивају пораст нивоа глукозе у крви, а затим нагли пад, а такве нагле промјене могу онда довести до емоционалне нестабилности, па чак и прекомјерне производње инсулина. С друге стране, мед се спорије апсорбује у наш циркулаторни систем, што спречава нагле скокове нивоа шећера у крви.
Цимет снижава ниво шећера у крви и повећава осјетљивост на инсулин, који је заузврат одговоран за наш метаболизам. Другим ријечима, на овај начин помаже убрзавању метаболизма и претвара глукозу у енергију, а не у маст.
Одличан рецепт који свакако треба да испробате је да сваки дан, тачније прије доручка или 30 минута прије спавања, попијете чашу воде у коју сте додали велику кашику меда и пола велике кашике цимета. Вриједи пробати!
Морате бити опрезни
Али прије него што купите мед, обавезно га купите од продавца од повјерења, јер различити облици меда који се продају у продавницама могу да садрже различите састојке који не би требало да буду у њему (као што су рафинисани шећер или брашно).
Такође, препоручљиво је купити штапиће цимета, а не већ самљевене, јер је тако лакше препознати прави цимет од кинеског цимета (cassie), који баш и нема сва ова ефикасна својства која смо претходно навели.
Такође, мед се не препоручује деци млађој од двије године, јер су у опасности од ботулизма.