Наиме, новинар једног америчког портала одлучио је свакодневно пије пиво. Ево како је то утицало на његову свакодневицу и шта је закључио на крају недјеље.
Смјернице за коришћење алкохола Центра за контролу и превенцију болести наводе да се једно пиће дневно за жене и два пића дневно за мушкарце сматрају умереним пијењем, али стручњаци се не слажу око најбезбедније количине алкохола, која зависи од фактора као што су историја злоупотребе супстанци, активна ментална болест или здравствена стања попут дијабетеса, болести јетре или бубрега, пише Хелти.
Много је разлога зашто не пити алкохол. Алкохол може да утиче на хормоне и повезан је с болестима срца и високим крвним притиском – плус, прекомерно пијење је увијек лоша идеја.
Испијање пива ме је заситило
“Први дан сам попио пиво око 17:00 кад сам завршио са својим радним даном. За овај експеримент одабрао сам да пијем Индиа Пале Але (ИПА) произведен на фарми неколико километара од моје куће у сјеверном дијелу Њујорка. ИПА су знатно теже од лагера и примјетио сам нешто што многи људи осјете кад пију пиво – осјећао сам се ситим”, рекао је новинар.
Ово је уобичајен осјећај, а јавља се због неколико фактора. Један је једноставно карбонизација пива, што може изазвати осјећај надутости због испаравања угљен диоксида који се користи за стварање пенушања. То доводи до ситости и без оброка.
Пиво може иритирати желудац и може бити упално и кисело, што може довести до жгаравице и надутости. Алкохол такође омета метаболичке процесе који разграђују храну и извлаче калорије и храњиве материје. Када се унесе алкохолно пиће, јетра даје предност свом метаболизму у односу на метаболизам других макронутријената који доносе калорије, као што су шећери и масти.
“Не само да сам због пива био сит и нисам желио да једем, него и кад сам јео, пиво је ометало моје тијело у обради храњивих материја. Те прве вечери вечерао сам мало касније – након што сам престао да осјећам ситост од пива – и нисам добро спавао, што је можда било због пива или касније вечере. Остатак недјеље пио сам пиво након вечере или уз мало хране”, каже новинар.
Уморило ме испијање пива
Алкохол је седатив због чега нас лако успава. Тај осјећај често престане у незгодно вријеме и узрокује будност усред ноћи. Тијело тада покушава да повећа ниво компензације хормона стреса, попут кортизола и епинефрина.
Пораст ових хормона може пробудити особу чак и из релативно дубоког сна. Пиво такође дјелује као релаксант мишића и може погоршати апнеју за вријеме спавања. Поврх свега тога, алкохол (не само пиво) је диуретик, који може пореметити наш сан ноћним одласцима у тоалет.
Испијање пива помогло ми је да се осјећам опуштено
“Без обзира на то јесам ли попио пиво прије, за вријеме или након вечере, опуштање је било видљиво након првих неколико гутљаја и није чудно зашто је тај осјећај опуштања велики дио привлачности алкохола”, каже новинар. Постоје снажни докази да алкохол дјелује као имитатор супстанце која се зове ГАБА, што је скраћеница за гама-аминомаслачну киселину. ГАБА је неуротрансмитер који смањује електричну активност у многим дијеловима мозга, што доводи до пријатног, опуштајућег ефекта, сличног оном који се осјећа након узимања таблете за смирење. Ово можда звучи идеално, али није.
Друга страна алкохолне мимикрије ГАБА-е је да такође може спријечити природну производњу и коришћење саме ГАБА-е, због механизама повратне спреге хомеостазе као што је горе објашњено. То може довести до тјескобе како алкохол нестане, што резултира већом потребом за конзумацијом алкохола како би се поново успоставио осјећај опуштености.
“Иако уживам у опуштајућем ефекту пива, а уживање у хладном пиву с пријатељима безвременска је традиција која не показује знакове изумирања, постоје други начини за постизање сличног ефекта, посебно када говоримо о опуштању. Дубоко дисање или медитација имају тенденцију њежнијег финог подешавања индукције ГАБА активности и опуштеног стања које она доноси, док такође контролишу активацију можданих центара за награђивање више него што може да подстакне зависничко понашање. Дакле, повремено уживање у пиву с пријатељима може бити добра ствар, али постоје и други начини за постизање истог опуштајућег ефекта”, закључује.