Zdravlje

Šta će da se dogodi u organizmu ako prestanete da jedete bijeli hljeb?

  • Izvor: B92
  • 25.05.2023. 22:43

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun bijeli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Hljeb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hleb zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.


Tagovi: