ATV

Zdravlje

Šta će da se dogodi u organizmu ako prestanete da jedete bijeli hljeb?

  • Извор: Б92
  • 25.05.2023. 22:43

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ali isto tako, ta bomba ugljenih hidrata dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz ishrane u potpunosti izbacite beli hleb.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz režima ishrane na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno, i to u obliku gubitka kilograma. Ipak nije riječ o instant mršavljenju, već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu u njemu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun bijeli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom, zbog čega se gojimo.

Hljeb je je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz navika u ishrani na vašem se tijelu primjećuje gotovo momentalno i to u obliku gubitka kilograma.

Ipak to ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hleb zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica, koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.


Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм