Мотивација

Седам трикова уз које ће шетња дати добре резултате

  • Извор: Агенције
  • 18.09.2023. 14:36

Ако још нисте пронашли одговор на питање како ходањем доћи до фит линије – можда вас баш овај текст мотивише да се покренете.

Не треба ни понављати да је свакодневно ходање одличан савезник свима онима којима је здравље на првом мјесту.  Чак и свакодневна шетња попут одласка у куповину, у комбинацији с двадесетак минута лаганог вјежбања смањује ризик од преурањене смрти. 

Наравно, ходање није само техника којом настојите продужити живот. 

Оно је и одлична физичка активност, облик вјежбања који вам може помоћи да постигнете циљеве које имате када су у питању кондиција и/или губитак тјелесне тежине.

Ипак, колико год ходање било једноставно, није увијек лако пронаћи мотивацију за излазак у шетњу. 

Проблем се често повећа у хладнијем периоду године, када су дани кратки, а температуре ниске, па се лакше завући под декицу него се запутити у шетњу. 

Међутим ту су мали трикови који вам могу помоћи да не одустанете, односно да одрадите зацртаних пет, десет или више километара. Редовна активност донијети ће и боље резултате, преноси Љепота и здравље.

1. Пронађите друштво

Ако обично ходате сами, да вам шетња не би досадила, барем повремено поведите друштво. То може бити ваш партнер или партнерица, кућни љубимац, пријатељ, пријатељица… Било ко с ким ћете уживати у угодном разговору који ће вам послужити као изврсна мотивација за наставак активности.

2. Слушајте музику/подкасте/аудиокњиге

Ако сте ипак тип који ужива у соло шетњама, понекад тишину можете разбити омиљеном музиком, занимљивим подцастима или аудиокњигама. Наравно, музику и све друго што одлучите слушати не слушајте прегласно како бисте могли пратити шта се догађа око вас, посебно ако шетате дијеловима на којима се одвија саобраћај.

3. Одаберите лијепу руту

Проучите локације у близини свог дома и за шетњу бирајте лијепе и занимљиве руте. То зависно од вашег мјеста становања могу бити шетње око језера, уз ријеку, кроз шуму, лијепе улице… Лијепе руте такође су одлична мотивација јер ћете, осим у шетњи, уживати и у предивним призорима.

4. Задајте си циљ

Ако имате омиљену локацију за шетњу, да вам не би досадила, задајте си циљ да је кроз одређено вријеме пролазите брже него тренутно. Задајте си циљ да у мјесец дана скратите потребно вријеме за пролазак руте за пет минута. Сваки помак весели, а ви ћете имати одличну мотивацију за сваки нови излазак у шетњу.

5. Пратите број корака (и пређених километара)

Већина мобитела у данашње вријеме има опцију праћења броја корака, а ту су и паметни сатови и остала помагала. И ту си можете задати циљ, напримјер често спомињаних десет хиљада корака, због чега нећете одустати од шетње док их не пређете.

6. Такмичите се с пријатељима/колегама

Пријатељи, партнери, колеге… не морају бити само добар потицај ако ходају с вама. Можете и организирати међусобно такмичење у ходању. Задајте си километре које морате одрадити, број корака, број шетњи у седмици.. Све можете зачинити и ситним наградама како би мотивација била још већа.

7. Ако нисте расположени, у реду је прескочити шетњу

Можда сте одлучили шетати пет дана у седмици, али тај пети дан баш вам се не да. Можда сте умјесто до 17 радили до 19 сати и једноставно сте преуморни. Можда вас боли глава.

Можда само ипак желите остати под оном декицом. У реду је некад прескочити и испланирану активност и идући пут изаћи у шетњу с додатном мотивацијом. Једна прескочена шетња никоме неће нанијети штету. Потрудите се само да се прескакање не претвори у правило.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: