Млади лук је одличан додатак многим јелима. То је много више него само додатак празничној трпези – осим што је пун витамина, има и бројне здравствене предности, од антибактеријских својстава до смањења ризика од срчаних обољења и дијабетеса.
У наставку је пет разлога зашто би требало да једете млади лук чешће.
Добар је за варење и осјећај ситости
Једна шоља исеченог младог лука даје вам око 10% дневних потреба за влакнима. Влакна су изузетно важна јер вам помажу да се дуже осјећате сито, подржавају редовно варење и помажу у снижавању нивоа „лошег“ холестерола. Поред тога, храна богата влакнима може смањити ризик од развоја дијабетеса типа 2, болести срца, па чак и одређених облика рака.
Антиканцерогена својства
Као и други чланови породице алијума (попут белог лука и празилука), власац садржи алицин — биљно једињење које не само да им даје карактеристичан мирис и укус, већ и потенцијално блокира раст ћелија рака. Његов ефекат на рак желуца је највише истражен, али научници и даље покушавају да открију тачан механизам. Спекулише се да алицин може успорити раст тумора и спријечити ћелије да постану канцерогене. Није лоше за „украсну траву“, зар не?
Помаже у борби против инфекција
Млади лук има дугу историју употребе у народној медицини, баш као и његов рођак бијели лук. Његова природна једињења имају способност да се боре против бактерија, гљивица и вируса. Научна истраживања показују да екстракти неких врста лука могу у високим концентрацијама да зауставе раст опасних бактерија попут салмонеле и Е. коли. Иако антибиотике нећемо замијенити зеленим луком, редовна конзумација свакако може дати додатни подстицај вашим одбрамбеним механизмима.
Штити ваше ћелије
Знате оне „слободне радикале“ које сви помињу када причају о старењу и болести? Па млади лук зна како да се носи са њим. Пун је антиоксиданата — посебно флавоноида и полифенола — који неутралишу ове штетне молекуле и тако штите ваше ћелије од оштећења. Антиоксиданси су кључни у превенцији хроничних болести попут рака, срчаних болести и старења мозга.
Подржава имунитет
Садржи витамин Ц, за који је познато да јача имуни систем и помаже у одбрани од свакодневних инфекција. Поред тога, ту је и кверцетин — флавоноид који додатно појачава антиинфламаторне ефекте и може помоћи вашем тијелу да ефикасније реагује на вирусе и бактерије. Посебно корисно током хладне сезоне када сви око вас шмрчу и желите да останете здрави и енергични.
(жена.нет.хр)