Упркос чињеници да већина нас зна да је важно јести поврће, понекад занемарујемо ову чињеницу.
Један посебно снажан мотиватор је да исхрана богата поврћем може значајно помоћи у смањењу ризика од многих врста рака. Иако је сво поврће здраво и може помоћи у смањењу ризика од рака, ако нисмо навикли да редовно једемо поврће, можда би било од помоћи да се фокусирамо на то да га редовно укључујемо у своје оброке.
Поврће је моћан начин за превенцију рака јер је пуно антиоксиданата који имају својства заштите од рака, каже онколог др Анаум Максуд.
Научне студије показују да антиоксиданси играју важну улогу у здрављу имуног система, укључујући помоћ у заштити од хроничне упале која може довести до одређених врста рака и других болести.
Исхрана богата поврћем повезана је са смањеним ризиком од рака
„Уопштено говорећи, оксидација је процес повезан са растом рака. Намирнице попут поврћа, које обезбјеђују антиоксиданте, могу бити заштитне. Због тога је толико поврћа познато као здрава опција за смањење ризика од рака“, онколог и хематолог др Данијел Ландау каже Парадес.
Такође, онколог др Доналд Бари Бојд тврди да је још један разлог зашто је исхрана богата поврћем повезана са смањеним ризиком од рака то што је оно добар извор влакана.
Сво поврће има антиоксиданте и влакна и може помоћи у смањењу ризика од рака ако се редовно једе. Међутим, ако желимо највећу нутритивну вриједност, предност треба дати поврћу из породице купусњача (Цруцифероус). Купусасто поврће је дио породице биљака Брасица, која укључује броколи, прокељ, купус, карфиол, кељ, руколу, зелену салату, репу и поточарку.
„Највише волим да једем броколи, тиквице, кељ и спанаћ“, открива др Максуд.
Он каже да купусасто поврће садржи фитокемикалије за које је неколико студија показало да успоравају раст рака. Осим што је толико моћан за превенцију рака, свестран је и лако се може укључити у сваки дневни оброк или ужину.