Пасуљ се лако уклапа у разна јела, од супа и салата до сосева и прилога, а у наставку откријте зашто би требало да их једемо чешће.
Редовна конзумација пасуља и сочива је корисна за снижавање холестерола, помаже у заштити од рака дебелог цријева, стабилизује ниво глукозе и помаже у превенцији дијабетеса, помаже у одржавању здраве тежине и обезбјеђује већи унос влакана, гвожђа и калцијума.
Које махунарке треба да уведемо у исхрану?
Свака врста пасуља има јединствене нутритивне вриједности и укус, што их чини одличним додатком вашој свакодневној исхрани. Било да тражимо извор протеина, влакана или витамина, свака врста доноси своје предности. Ево неких од најбољих избора и савета за њихово укључивање у своје оброке:
Сочиво
Пола шоље куваног сочива садржи 8 г влакана, 9 г протеина и богато је витаминима Б, гвожђем и магнезијумом. Додајте га у салате, супе, кари, пљескавице или као замјену за месо у болоњез сосу.
Црни пасуљ
Пола шоље конзервираног црног пасуља има 6 г влакана и протеина, као и гвожђе, фолат и тиамин. Можете га користити у салатама, тортиљама, печеним производима или пљескавицама.
Леблебија
Пола шоље леблебије садржи 6 г влакана и 7,5 г протеина и богато је гвожђем, магнезијумом, фосфором, фолатом и манганом. Конзервирана леблебија се може користити на различите начине - додајте је у салату, згњечите у сендвичу или га испеците и прелијте чоколадом за слатку посластицу, преноси б92.