Pasulj se lako uklapa u razna jela, od supa i salata do soseva i priloga, a u nastavku otkrijte zašto bi trebalo da ih jedemo češće.
Redovna konzumacija pasulja i sočiva je korisna za snižavanje holesterola, pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva, stabilizuje nivo glukoze i pomaže u prevenciji dijabetesa, pomaže u održavanju zdrave težine i obezbjeđuje veći unos vlakana, gvožđa i kalcijuma.
Koje mahunarke treba da uvedemo u ishranu?
Svaka vrsta pasulja ima jedinstvene nutritivne vrijednosti i ukus, što ih čini odličnim dodatkom vašoj svakodnevnoj ishrani. Bilo da tražimo izvor proteina, vlakana ili vitamina, svaka vrsta donosi svoje prednosti. Еvo nekih od najboljih izbora i saveta za njihovo uključivanje u svoje obroke:
Sočivo
Pola šolje kuvanog sočiva sadrži 8 g vlakana, 9 g proteina i bogato je vitaminima B, gvožđem i magnezijumom. Dodajte ga u salate, supe, kari, pljeskavice ili kao zamjenu za meso u bolonjez sosu.
Crni pasulj
Pola šolje konzerviranog crnog pasulja ima 6 g vlakana i proteina, kao i gvožđe, folat i tiamin. Možete ga koristiti u salatama, tortiljama, pečenim proizvodima ili pljeskavicama.
Leblebija
Pola šolje leblebije sadrži 6 g vlakana i 7,5 g proteina i bogato je gvožđem, magnezijumom, fosforom, folatom i manganom. Konzervirana leblebija se može koristiti na različite načine - dodajte je u salatu, zgnječite u sendviču ili ga ispecite i prelijte čokoladom za slatku poslasticu, prenosi b92.