Др појаснио

Ове навике уништавају желудац

  • Извор: Агенције
  • 04.03.2025. 02:44

Доц. Др Огњен Скробић говорио је за РТС Ординацију о проблемима који се најчешће јављају у желуцу и једњаку и објаснио на који начин треба реаговати.

"Герб је скраћеница за гастроезофагеалне рефлуксне болести или, како то људи врло често воле да кажу - рефлукс. Киселина у желуцу је нормална ствар, али је проблем кад почне да се враћа, а разлози за то су бројни и не само то, него генерално проблем рефлукаса је било који садржај који почиње да се враћа у једњак и доводи до појаве симптома, односно до оштећења једњака, то онда можемо сматрати рефлуксном болешћу“, објаснио је доктор и додао:

"Брза храна коју конзумирамо, концентровани шећери, пецива, бијело брашно које је јако неквалитетно и намирнице које се од тога спремају. Али, уз то која је врста хране у питању, постоје двије битне ствари - брзина којом једемо и количина хране коју поједемо.“

Држава продаје возила: Ево које су цијене

Држава продаје возила: Ево које су цијене

Оно што је опасније за рефлукс јесте ако уз киселину постоји и жучни садржај који се вратио и може да буде јако опасан и агресиван по једњак. Киселина која се стално враћа довешће до упале једњака.

Такође је открио са аспекта стручњака које су то ствари које људи масовно раде, можда у незнању, а оне представљају "смрт" за желудац. Да ли је то кафа на празан стомак, касна вечера, нередовни оброци...?

Три знака од данас очекују срећне вијести

Три знака од данас очекују срећне вијести

"Па, кафа, зависи која, ако мене питате. Добар еспресо без млијека и шећера је сасвим ок, по мени. Имам колеге у иностранству који то дају као терапију чак. Али, ако генерално гледамо, количински прекомјерни оброци, касни оброци и шећери (кондиторски производи), то је нешто што уништава желудац. Не смијем да заборавим ни намирнице које садрже висок ниво нитрогенима, као што су месне прерађевине и сухомеснати производи. То је нешто што потпуно треба елиминисати из исхране", закључио је др Огњан Скробић.

Опасност од рака

Такође, карцином дебелог цријева, карцином желуца и једњака, постали су немјерљиво учесталији, а морталитет код ових врста малигних обољења у Србији изузетно је висок.

Незапамћена трагедија: Мајка преминула од срчаног, кћерка се смрзнула поред ње

Незапамћена трагедија: Мајка преминула од срчаног, кћерка се смрзнула поред ње

"Једна врста слузокоже се мијења другом, која је потпуно другачија врста слузокоже него на природном једњаку, а та врста слузокоже је резистентна на киселину и пацијенти престају да осјећају симптоме. Онда, по правилу имају секвенцу да се јаве јако касно, јер нису ни осјећали симптоме. Тај карцином који се јавља на бази баретовог једњака је карцином са највећим порастом инциденце од свих солидних тумора, са преко 500 одсто у посљедњих 30 година, посебно у Америци и у Европи је постао доминантан тип тумора једњака. Ништа се не дешава преко ноћи, потребне су године да би се овај карцином развио и зато је битно отићи на рутинске прегледе, чак и ако не осећате симптоме“, објаснио је доктор.

Дакле, закључак је да је неправилна исхрана заједнички именилац за многе потенцијалне проблема и у крајњој инстанци настанак неког облика обољења дигестивног тракта.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: