Опасност у прехрани

Овај угљени хидрат може бити штетнији од шећера

  • 10.03.2025. 09:33

Може ли једна врста угљених хидрата бити опаснија од свих осталих, или чак опаснија од самог шећера?

Здравствени стручњак издао је оштро упозорење о одређеној врсти угљикохидрата који би могао узроковати пад нивоа шећера у крви, тврдећи да је опаснији од шећера. Др Ерик Берг је истражио опасности малтодекстрина на шећер у крви.

Кетоза, метаболичко стање у којем се масти сагоријевају за енергију умјесто глукозе, повезана је с бројним здравственим предностима, укључујући губитак тежине, бољу контролу шећера у крви и смањени ризик од срчаних болести. Такође, је познато да сузбија глад, повећава ниво енергије и промовише здравље коже.

Др Берг је нагласио како они који желе одржати стабилан шећер у крви требају избјегавати малтодекстрин.

"Постоји тај угљени хидрат који је много опаснији од шећера. Људи имају тенденцију да мисле да је шећер најгори, али постоје и друге ствари које су још горе од шећера", рекао је.

Даље је објаснио озбиљност његовог утицаја позивајући се на гликемијски индекс.

"Овај специфични угљени хидрат је лош и рећи ћу вам зашто. Погледајмо гликемијски индекс, гдје је шећер? Па, конзумни шећер је око 65, није тако висок. Гдје је глукоза? 100. Гдје је овај угљени хидрат? Између 116 и 136 на гликемијском индексу. Другим ријечима, то је угљени хидрат који није класификован као шећер, али дјелује као шећер на много смртоноснији начин. Што се тиче онога што може учинити вашем шећеру у крви, једноставно ће га значајно повећати. А овај угљени охидрат се зове малтодекстрин", навео је.

Малтодекстрин се налази у многим дијеталним намирницама.

"Налази се у модифицираном скробу за храну и модифицираном кукурузном шкробу. Налази се у многим намирницама. Стављају га у многе производе 'без шећера', иако је шећер", додао је.

Малтодекстрин је полисахарид, који је посебна врста угљеног хидрата направљена од групе молекула шећера које су међусобно повезане. Генерално, малтодекстрин је скроб направљен од неколико шећера, који се обично добива из кукуруза, пшенице, риже, кромпира или тапиоке.

Иако малтодекстрин није класификован као шећер, може значајно повећати шећер у крви због свог високог гликохемијског индекса, који премашује гликохемијски индекс обичног шећера.

Ако се малтодекстрин добија из пшенице, може садржавати трагове глутена, што представља додатну забринутост за оне који су осјетљиви на глутен. Малтодекстрин је бијели скробни прах и свестрани састојак хране. Побољшава укус, текстуру и рок трајања и служи као пунило, средство за повећање запремине, стабилизатор и конзерванс.

Малтодекстрин се често додаје прерађеној храни, као што су:

- Пекарски производи - попут пецива, крекера и гранола плочица.

- Житарице и пића за доручак.

- Безалкохолна слатка пића.

- Бомбоне и други слаткиши.

- Млијечни производи; укључујући инстант пудинг и друга готова јела.

- Прељеви за салату, посебно кремасте сорте.

- Супе и смрзнута јела.

- Замјене за месо.

- Спортска пића.

- Тјестенина.

Претјерана конзумација хране која садржи малтодекстрин може довести до исхране богате шећером, мало влакана и пуно прерађених производа, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)

  • 12:30 Аграр (Р)

    '' Аграр (Р)

  • 12:55 Прича се (Р)

    '' Прича се (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)