Џанк фуд

Ова врста хране доводи до ране смрти, а једемо је готово сваки дан

  • Извор: Б92
  • 14.04.2025. 08:37

Британски инфектолог упозорава на опасност ултра-прерађене хране.

Др Крис ван Тулекен, британски инфектолог и водитељ Би-би-си, у популарном подкасту изјавио је да ултра-прерађена храна може бити смртоноснија чак и од пушења.

У разговору са водитељем Стивеном Бартлетом, доктор је истакао да готово сви свакодневно конзумирамо ову врсту хране, често несвјесно.

Говорећи о својој књизи "Ultra-Processed People", познати доктор је објаснио да савремени човјек годинама уназад има недоумицу у вези са тим шта је здрава исхрана. Ипак, он детаљно објашњава како прерађена храна негативно утиче на наше здравље, али и изазива зависност гору од цигарета, алкохола, па и коцкања.

"Храну која нас угрожава звали смо ‘џанк фуд’ и ‘прерађена храна’, али нисмо имали адекватан систем за њено означавање, иако се ради о глобалној пандемији болести", рекао је доктор.

Према његовим ријечима, лоша исхрана – дефинисана као богата ултра-прерађеним намирницама – данас је водећи узрок превремене смрти, чак и испред дувана. То важи не само за сиромашне земље, већ и за сиромашне слојеве у развијеним државама, укључујући Велику Британију.

Еколошки проблеми

Др ван Тулекен упозорава и на шири еколошки утицај ове индустрије.

"Ултра-прерађена храна настаје у оквиру система производње који је водећи узрок губитка биодиверзитета, други узрок емисије угљен-диоксида и први узрок загађења пластиком", наводи.

Он објашњава да је појам ултра-прерађене хране први пут дефинисан 2009/2010. године у Бразилу, а да су најрелевантнија истраживања спроведена управо у Латинској Америци, у земљама попут Мексика, Колумбије и Бразила.

"У тим државама гојазност готово да није постојала, а за само деценију постала је водећи јавноздравствени проблем", истиче др ван Тулекен.

Према његовим речима, једина ствар која се променила у том периоду био је масовни увоз индустријски прерађене хране из западних земаља. Он упозорава да она није одговорна само за гојазност, већ и за низ других здравствених проблема – укључујући прерану смрт.

Посебно истиче да је ултра-прерађена храна за неке људе једнако зависничка као дуван, алкохол, коцкање или дрога – и да за то постоји снажна научна основа.

"Тјерање људи да 'престану да једу ђубре' најчешће има контраефекат – гурамо их ка навикама које су још штетније", каже он.

Научне студије такође потврђују ове тврдње. Једна анализа закључује да "висок унос прерађене хране повећава ризик од бројних хроничних и менталних болести, а ниједна студија не показује позитиван ефекат по здравље".

Друга студија повезује висок унос ултра-прерађене хране са повећаном смртношћу од свих узрока, укључујући и кардиоваскуларне болести.

У коментарима испод видеа, један мушкараца навео је како му савети др ван Тулекеном променили живот. Након што је у јуну 2023. почео да избацује ултра-прерађену храну, успео је да без ригорозне дијете и уз минималну физичку активност смањи телесну тежину са 112 на 99 килограма за само пет месеци.

Шта је ултра-прерађена храна?

Ултра-прерађена храна (УПФ – ultra-processed food) је индустријски произведена храна која садржи састојке које не користиш код куће и који не постоје у природном облику, попут:

  • емулгатора
  • вјештачких арома
  • бојила
  • појачивача укуса
  • стабилизатора
  • хидрогенизованих биљних уља
  • сирупа од глукозе, фруктозе или кукуруза

Ове намирнице су осмишљене тако да буду изузетно укусне, јефтине, дуготрајне и "заразне", а често садрже мало правих нутријената, док су богате шећером, сољу и нездравим мастима, преноси б92.

Примјери ултра-прерађене хране

  • чипс и други индустријски грицкалице
  • газирани и заслађени напици
  • готова јела из замрзивача
  • инстант супе и нудле
  • индустријски сладоледи и колачи
  • житарице за доручак са додатим шећерима
  • многе врсте индустријских кобасица, паштета, виршли
  • протеинске плочице, кексићи и енергетски напици
  • фабричке верзије хлеба са адитивима

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.