Батут упозорава

Опрез! Ако сте постили, пазите на мрсну храну - то је шок за организам

  • Извор: Мондо.рс
  • 30.04.2024. 10:57

Најдужи и најстрожији пост у хришћанству, Васкршњи пост, ускоро се завршава, тачније на Васкрс, те се људи полако враћају свом уобичајеном начину исхране. Тај драстичан прелазак са посне и уравнотежене исхране на масну храну може да буде шок за организам. Сходно томе Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" савјетовао је исхрану након поста.

За вријеме поста из исхране се избацују намирнице животињског поријекла и основу дневне исхране чине воће, поврће, житарице и риба. Посна храна, спремљена на води или на мало уља, лакше се вари од масне зачињене хране. Међутим, по завршетку поста, на празничној трпези сачекаће нас све оно чега смо се, у току поста, одрекли. Воће, поврће, житарице и риба биће замијењени месом, печењем, ролатима, салатама са мајонезом или павлаком, колачима са чоколадом а на празничној трпези ће се наћи и алкохол. Уколико уз овако калоричан оброк заборавимо на умјереност, могу се јавити мучнина, надутост, бол у стомаку. Да би се спријечио настанак здравствених проблема, прелазак са посне на уобичајену, мрсну храну треба да буде постепен. Важно је да се уносе мање количине хране које су распоређене на 3-5 оброка у току дана. Увођење меса у исхрану треба започети са пилетином, ћуретином, уз обавезно задржавање рибе у јеловнику бар два пута недјељно.

Да ли сте чули за

Да ли сте чули за "црне листе" банака?

Што се тиче млијека и млијечних производа, прво треба увести млад сир, јогурт, кисело млијеко, односно млијечне производе са нижим садржајем млијечне масти. У периоду адаптације на мрсну храну треба да наставимо са уносом воћа, салата, куваног поврћа, житарица, орашастих плодова.

Ово су нови министри: Вулин се враћа у Владу, Дачић преузима МУП

Ово су нови министри: Вулин се враћа у Владу, Дачић преузима МУП

У периоду преласка са посне на мрсну храну, важно је и да водимо рачуна о начину припреме хране. Кувана, динстана храна спремљена са мањом количином уља, лакша је за варење у односу на поховану и пржену храну која иначе не би требало да нам буде избор, када је ријеч о припреми хране. Веома је важно водити рачуна и о количини хране коју уносимо, нарочито у овом периоду. Празничној трпези тешко је одољети, али уколико једемо умерено, нарочито послије поста, можемо избећи бројне здравствене проблеме, истиче Батут.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: