Холандија

Од короне боловао 613 дана, пронађено више од 50 мутација

 • Извор: Агенције
 • 21.04.2024. 15:21

Холандски научници пријавили су изузетно дугу инфекцију Ковид-19 код мушкарца који је преминуо прошле године, након што је био позитиван на вирус 613 дана, и упозорили на опасност да такви пацијенти развију опасне мутације вируса, преноси њемачка новинска агенција ДПА.

Старији човјек, који је био ослабљен другим болестима, примљен је у болницу у Амстердаму у фебруару 2022. године са инфекцијом Ковид-19, наводи се у саопштењу.

Био је континуирано позитиван на коронавирус све до смрти у октобру 2023., укупно 613 дана.

Раније су забиљежени и други случајеви веома дугих инфекција код људи чији се имуни систем није могао успешно борити против корона вируса.

Од морбила у Црној Гори незаштићено 34.000 д‌јеце

Од морбила у Црној Гори незаштићено 34.000 д‌јеце

Научници предвођени Магдом Вергуве са Универзитета у Амстердаму планирају да резултате представе на Конгресу Европског друштва за клиничку микробиологију и инфективне болести у Барселони од 27. до 30. априла.

Пронађено је више од 50 мутација

Случај је занимљив и за научнике јер коронавирус може посебно јако да мутира код заражених тако дуго. Ово крије ризик од појаве варијанти вируса које лакше могу да савладају имуни систем здравих људи.

Холандски научници су непрекидно узимали узорке од човјека да би анализирали генетски материјал коронавируса.

Пронашли су укупно више од 50 мутација у поређењу са омикронском варијантом БА.1 која је кружила у то вријеме, укључујући и оне које би омогућиле вирусу да избегне имунолошку одбрану људског тијела.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм

  'Филм