Научници са Универзитета Алабама и открили су да је сок од лубенице први нутритивни избор за побољшање когнитивних функција, посебно код старије популације.
Истраживање објављено у "Journal of Nutrition in Gerontology and Geriatrics" открило је да лубеница штити мозак захваљујући високом садржају ликопена, моћног антиоксиданса који се налази у овом воћу.
Ликопен неутрализује слободне радикале, молекуле које могу оштетити ћелије мозга и доприносе оксидативном стресу - највећем фактору повезаном са неуродегенеративним болестима попут Алцхајмерове и Паркинсонове болести.
Поред тога, ликопен у лубеници има антиинфламаторна својства која помажу у смањењу упалних процеса у мозгу, што је кључно за очување неуролошког здравља. Упални процеси могу допринијети оштећењу неурона и повезати се са разним поремећајима расположења и когнитивним дисфункцијама.
Иако су потребна даља истраживања да би се потпуно разумјеле све предности ликопена, редовно конзумирање лубенице може бити корисно за одржавање здравља мозга и смањење ризика од неуролошких болести.