Грејпфрут је цитрусно воће богато витамином које има доста бенефита по наше здравље, али ипак одређена група људи треба да га избјегава.
Грејпфрут, цитрусно воће, препун је антиоксиданса, калијума и влакана, рекла је за "УСА Тодаy", Ерин Палински-Вејд, регистрована дијететичарка.
"Комбинација хранљивих састојака који се налазе у грејпфруту, као и његов низак гликемијски индекс, чине га добрим воћем које треба укључити у свакодневну исхрану", објаснила је она.
Када нешто има низак гликемијски индекс, то значи да је мања вјероватноћа да ће изазвати скок шећера у крви.
Влакна у грејпфруту имају бројне здравствене предности, према „Хопкинс Медицине“. Сама влакна могу допринијети смањењу упале, поспјешују здравље цријева, спречавањем затвора и подстицајем раста бактерија, здравији ниво холестерола регулације ЛДЛ холестерола, па чак и контролу тежине помажући људима да се осјећају ситим дуже.
Витамин Ц
Конзумирање једног цијелог грејпфрута средње величине може вам обезбиједити 100 одсто дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је антиоксидант који јача имуни систем и стимулише производњу колагена за мање борану кожу.
Познато је и да грејп чини кожу сјајном јер има пуно воде и самим тим нас хидрира.
"Када једемо храну која нас хидрира, то је као да пијемо доста воде. Чини нашу кожу блиставом и сјајнијом", објаснила је Палински Вејд.
Ипак, постоји група људи која не треба да једе грејп, јер може да погорша њихово здравствено стање.
Грејпфрут је кисео и може погоршати симптоме болести код људи који имају проблеме са варењем. Људи који пате од гастритиса или чира, такође треба да избјегавају грејпфрут.
Грејпфрут такође може да ступи у интеракцију са одређеним лијековима јер може да блокира ензим који помаже вашем тијелу да разгради лијекове.