Рузмарин скоро сви имамо у баштама, а најчешће га користимо искључиво као додатак јелима.
Иако има посебну арому која је пожељна за исхрану, његово дејство много је шире.
Манифестује се у облику дрвенастог жбуна, а припада фамилији менте. Има изражено љековито дејство, што је познато још од античког доба када су га користили за ублажавање рана након ратних сукоба.
Користан је за опште стање и виталност организма, иако није фокусиран на специфичан здравствени проблем.
Додуше, многи који пате од Алцхајмерове болести употребљавали су рузмарин за бољу меморију и дуготрајније памћење.
Једна студија потврдила је да ова биљка побољшава когнитивне функције и успорава старење мозга. Препоручљив је приликом лијечења тумора.
Због своје флексибилности може се узгајати у саксији или посадити у дворишту.
Његово лишће користи се за кулинарске сврхе, али и као љековит чај.