Ruzmarin skoro svi imamo u baštama, a najčešće ga koristimo isključivo kao dodatak jelima.
Iako ima posebnu aromu koja je poželjna za ishranu, njegovo dejstvo mnogo je šire.
Manifestuje se u obliku drvenastog žbuna, a pripada familiji mente. Ima izraženo ljekovito dejstvo, što je poznato još od antičkog doba kada su ga koristili za ublažavanje rana nakon ratnih sukoba.
Koristan je za opšte stanje i vitalnost organizma, iako nije fokusiran na specifičan zdravstveni problem.
Doduše, mnogi koji pate od Alchajmerove bolesti upotrebljavali su ruzmarin za bolju memoriju i dugotrajnije pamćenje.
Jedna studija potvrdila je da ova biljka poboljšava kognitivne funkcije i usporava starenje mozga. Preporučljiv je prilikom liječenja tumora.
Zbog svoje fleksibilnosti može se uzgajati u saksiji ili posaditi u dvorištu.
Njegovo lišće koristi se za kulinarske svrhe, ali i kao ljekovit čaj.