Конзумирање ултрапрерађене хране (УПФ) повећава ризик од преране смрти, показала је најновија међународна студија, која је поново скренула пажњу на овај проблем и обновила дебату о неопходности сузбијања оваквих намирница, преносе данас британски медији.
Студија је утврдила да око 14 одсто случајева преране смрти у Енглеској може да се припише нездравој храни, што је највећи проценат од свих земаља обухваћених истраживањем, пише "Гардијан".
Уношење прекомјерних количина готових оброка, колача и хљеба повећава ризик да неко умре прије 75. године, показало је истраживање објављено у часопису "American Journal of Preventive Medicine".
Конзумирање УПФ повезано је са више од 124.000 случајева преране смрти годишње у САД, док у Енглеској због тога сваке године умре 17.780 људи. Истраживач Едуардо Фернандес Нилсон из бразилске фондације "Освалдо Круз" наводи да је веома штетно и узимање адитива попут заслађивача и вјештачких арома.
Истраживањем су обухваћени САД, Британија, Бразил, Канада, Колумбија, Чиле и Мексико. Стопа смртности је виша у земљама у којима популација конзумира највеће количине ултрапрерађене хране.
У Енглеској је проценат становништва које је конзумирало УПФ у периоду од 2018. до 2019. износио 53,4 одсто, а у САД 54,5 посто. Конзумирање овакве врсте хране повезано је са ризицима од настанка срчаних обољења и канцера, упозорили су истраживачи.
Портпарол британског Министарства здравља изјавио је да су већ предузете мјере попут оних да се укине рекламирање брзе хране за дјецу путем телевизије и интернета, као и да локалне власти могу да блокирају апликације за поручивање брзе хране у школама.