Комбуча је ферментисани напитак који је све популарнији широм свијета и то са добрим разлогом. Овај освјежавајући напитак, обично прављен од црног или зеленог чаја, посебне врсте гљиве (познате као SCOBY – Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) и шећера, спаја богатство укуса и бројне здравствене користи.
Шта је заправо комбуча?
Комбуча се често описује као "чајни еликсир". Током процеса ферментације, бактерије и квасци из SCOBY-ја разграђују шећер. То доводи до стварања природних пробиотика, ензима и органских киселина које могу имати значајан утицај на здравље. Овај напитак је благо газиран, освјежавајући и обично има благо киселкасту ноту која зависи од дужине ферментације. Комбуча може бити ароматизована разним воћем, биљем и зачинима, што њен укус чини још интересантнијим.
Занимљиво је да комбуцха није само здрав напитак, већ има и богату историју. Поријеклом из Кине, овај напитак је наводно кориштен прије више од 2000 година, а легенда каже да је цар Тсин Схи Хуанг пио комбучу како би продужио свој живот. Дуг вијек њеног постојања говори много о њеној популарности и корисности.
Који су бенефити конзумирања комбуче?
Један од главних разлога зашто људи пију комбучу јесте њена способност да побољша пробаву. Због присутних пробиотика, овај напитак може помоћи у одржавању равнотеже микрофлоре у цријевима, што директно утиче на боље варење. Пробиотици су корисни микроорганизми који помажу у одржавању здравих бактерија у цријевима, смањујући тако надутост и друге дигестивне тегобе.
Осим што подржава здравље цријева, комбуча је позната и као савезник за детокс организма. Богата је глукуронском киселином, која има кључну улогу у елиминацији токсина из организма, посебно из јетре.
Комбуча, такође, има бројне антиоксидативне особине, што значи да помаже у борби против слободних радикала, молекула који могу оштетити ћелије и убрзати процес старења. Због високог садржаја антиоксиданата, комбуча може допринијети јачању имунолошког система и помоћи тијелу да се бори против инфекција и болести. Још један важан бенефит је тај што комбуча може повећати ниво енергије, али на природан начин. Током ферментације стварају се Б витамини, нарочито Б1 (тиамин) и Б6 (пиридоксин) који су познати по томе што помажу у одржавању оптималног нивоа енергије.За разлику од напитака који садрже висок ниво шећера и вјештачких заслађивача, комбуча пружа дуготрајан извор енергије без наглих скокова шећера у крви. Нутриционисти често препоручују комбуцху као здрав напитак, али истичу да ју је важно конзумирати у умјереним количинама. Магистра фармације и специјалиста нутриционизма Драгана Лошић наводи да „"осим киселог купуса, кефира, јогурта, кимчија и комбуцха садржи природне пробиотике. Одлична је алтернатива газираним напицима препуним простих шећера и вјештачких заслађивача. Може се пити ујутро, увече, након тренинга или уз оброк."
Комбуча, дакле, није само освежавајући напитак – њени пробиотици, ензими и антиоксиданти могу донијети многе здравствене користи. Ако је конзумирате умјерено, постаће важан дио ваше свакодневне рутине за здравље и виталност.