Будите опрезни

Колико дуго послије Васкрса можемо јести васкршња јаја?

  • Извор: Телеграф
  • 20.04.2025. 17:00

Прављење велике количине тврдо куваних јаја за потребе васкршње трпезе, али и декорације се некако подразумијева. Никако не можемо да утврдимо тачно колико ће нам бити потребно за конзумацију, па често скувамо, али и украсимо много више од неке разумне количине. Али да ли сте знали да тврдо кувана јаја не трају толико дуго као кутија свјежих јаја у вашем фрижидеру?

Након што празник прође, хтјећете да знате колико дуго тврдо кувана јаја могу да се једу прије него што се покваре. Вјероватно се чак и питате који је најбољи начин да их сачувате.

Према Управи за храну и лијекове, тврдо кувана јаја можете држати у фрижидеру до седам дана након што су скувана.

Основно правило је да би јаја након кувања требало држати у фрижидеру, а не у корпи на столу, како се код нас често практикује, стога постоји један велики изузетак за који би требало да знате - правило од седам дана не важи за васкршња јаја ако су јаја била ван фрижидера дуже од два сата.

Никада не треба да једете кувана јаја која су остављена ван фрижидера дуже од два сата, пише "Соутхерн Ливинг".

Ако примијетите плаво зелену боју на граници између бјеланца и жуманца куваног јаја нема потребе за бригу, јер је то само знак да се јаје дуго кувало, а не да је покварено, те га слободно можете јести. Уколико сте васкршња јаја након кувања нагло хладили леденом водом знајте да тако бактерије могу ући у јаје, а таква јаја морате појести најкасније за два дана.

Дакле уколико држите јаја на собној температури, поједите их исти или најкасније наредни дан, док она која су све вријеме била у фрижидеру су безбједна за јело и до седам дана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија: Погледај у сутра (12+)

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм