Црне маслине су намирнице које често важе за погодан прилог уз сир и месо, а научна истраживања потврдила су њихове бројне здравствене предности, посебно за жене у хормоналним промјенама.
Нутриционистица Јарасет дел Кастиљо појаснила је да црне маслине нису само слани додатак исхрани. Оне садрже много корисних твари попут олеинске киселине, витамина Е, влакана и жељеза.
Ипак, најважнији су фенолни спојеви попут олеуропеина и хидрокситирозола који имају снажна противупална и антиоксидативна својства.
Црне маслине могу бити корисне женама које пролазе кроз перименопаузу или менопаузу. Нутриционистица истиче да исхрана богата антиоксидансима може ублажити многе симптоме тих животних фаза и спријечити бројне здравствене компликације.
Наиме, препоручљиво је конзумирати само седам црних маслина дневно што је довољно за позитивно дјеловање на организам. Ова количина пружа корисне масноће и антиоксиданте сличне једној кашики маслиновог уља, али с додатним здравственим бенефитима.
Такође, црне маслине имају већи удио жељеза од зелених што их чини идеалним за особе које пате од хроничног умора или слабокрвности. Висока концентрација хидрокситирозола и витамина Е у маслинама штити станице од оксидативног оштећења.
Уз то, спојеви из коже маслине могу смањити ризик од развоја полипа у цријевима, што доприноси превенцији колоректалног карцинома. Олеинска киселина која се налази у маслинама, помаже у одржавању нормалног нивоа холестерола, преноси Кликс.